Veličanstven koncert dive Josipe Lisac u Banjaluci: Srcem, i kad je nevrijeme

Milanka Mitrić
Foto: A. Čavić

BANjALUKA - Vjetar, tmurno nebo pred kišu i vrijeme koje prethodi oluji, te kiša koja je na kraju večeri i stigla, nisu spriječili divu Josipu Lisac da sinoć na banjalučkoj tvrđavi stvori koncertnu magiju.

Od početnih taktova pjesme "Što me čini sretnom", kojom je započela koncert, Josipa Lisac je publiku koja je bila prisutna na drugom "Banjaluka festu" provela kroz jedno izuzetno putovanje ispunjeno pjesmom, pričom, usputnim anegdotama i dobrom energijom.

- Zahvaljujem organizatoru koji je omogućio da budemo ovdje zajedno. Bila sam na ovoj tvrđavi jednom, bilo je ludo. Kako ste vi? Ovo iznad nas ne izgleda baš lijepo, tako da moramo krenuti - rekla je ona na početku koncerta, osvrćući se na oblačno nebo iznad Kastela, a nastup je nastavljen pjesmama "Boginja" i "Jedna mladost".

Uz kišobran, koji je nosila na sceni zbog svjetla i vjetra, u prepoznatljivom stilu Josipa Lisac je i na ovaj nastup u Banjaluci donijela nešto poznato, a ipak novo i drugačije.

- To mene u toj muzici privlači, da nikada nije isto, jer nije i svaki trenutak se mijenja, pa tako gledam nebo i ono se mijenja. Tamo se muzika mijenja, mi se mijenjamo, raspoloženje se mijenja - navela je ona.

A publika, koja je ostala do samog kraja, i kad su krenule prve kapi kiše, uživala je u samo jednom djeliću njenog velikog opusa, pjesmama kao što su "Daleko", "Magla", "Hir, hir, hir", "Sreća", "1000 razloga" i "Danas sam luda".

- Ovo je turbulentno. Imamo jednu pjesmu koja se rodila osamdesetih "Ma­ke up", to je danas aktuelno - nikad ne znaš ko je kraj tebe, ko je ta osoba koja kaže da te voli, ali nikad nisi siguran. Danas je postalo moderno biti licemjeran, imati masku na licu, ali čini se da to gotovo nikad nije ni izašlo iz mode - ispričala je ona prije izvođenja pjesme "Ma­ke up", nakon čega je vjetar postajao jači, a kapi kiše počele lagano da padaju, i što je samo osnažilo atmosferu tokom trajanja koncerta.

Publika je ovu umjetnicu pratila u njenim pjesmama, a osim početnih nekoliko entuzijasta koji su ustali sa stolica i zanjihali se u ritmu muzike, taj broj do kraja večeri postao je znatno veći.

- Došli ste u ovakvu oluju, srcem ste došli. Došli ste od svuda, čula sam sve - kazala je ona u jednom trenu tokom nastupa, izražavajući zahvalnost svima koji su došli i ostali do samog kraja ove, druge po redu večeri "Banjaluka festa".

Treće festivalsko veče predviđeno je za koncet španske umjetnice Luz Kasal, koji će biti održan večeras. Zbog vremenskih neprilika, koncert će, umjesto na tvrđavi Kastel, biti održan u SD "Borik".  Ulaz će biti otvoren u 19.30 časova, dok će koncert početi u 20.30.

"Banjaluka fest" biće zatvoren sutra kada će biti održan koncert Zdravka Čolića, koji će nastupiti u pratnji simfonijskog orkestra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana