Večeras počinje "Zelenkovac 2024.": Vrhunska muzika uz ekološku poruku

Rajko Vuković
Večeras počinje "Zelenkovac 2024.": Vrhunska muzika uz ekološku poruku

MRKONjIĆ GRAD - U Ekološko-turističkom centru "Zelenkovac" kod Mrkonjić Grada sutra počinje 24. Međunarodni džez festival "Zelenkovac 2024.", na kojem će nastupiti devet bendova.

Organizator festivala Boro Janković rekao je novinarima da će i ove godine posjetioci moći da uživaju u kvalitetnoj muzici i borave u prirodnom ambijentu "Zelenkovca".

Prvi džez festival na Zelenkovcu održan je 1999. godine, nastavši iz ideje slikara na likovnoj koloniji, mada koncertne aktivnosti na Zelenkovcu datiraju i prije tog vremena, a stari posjetioci se danas rado prisjećaju koncerata "Riblje čorbe", "JU grupe", "Atomskog skloništa" i mnogih drugih održanih u blizini Mrkonjić Grada.

Dragan Vuković, muzički urednik "Zelenkovac džez festivala", rekao je da festival i ove godine nastavlja politiku oslonca na mlade autore.

- Ovaj festival je jedinstvena pozornica i ljudi koji dolaze na Zelenkovac nose odlične utiske i već imamo tu prepoznatljivost u regionu kao jedan festival koji donosi nešto novo. Da budemo jasni, to su mlade snage koje će sutra imati svoje solo karijere i biti značajna imena u svijetu muzike – rekao je Vuković.

U okviru prve festivalske večeri večeras će se publici predstaviti bendovi poput "Sneki Džizus", kvartet iz Vroclava koji svira nekonvencijalnu muziku i nakon toplo primljenog debitantskog albuma "For Joseoh Riddle", bend se vraća sa novim izdanjem i sa još širim spektrom zvukova. Publika će imati priliku da posluša izuzetnog umjetnika Uroša Spasojevića iz Valjeva, jednog od pionira autorske džez muzike u kojima bas gitara zauzima dominanto mjesto i tim daje jednu dozu eksperimentalnosti i mistike. Zatim nastupa  progresivni pop muzički duo "Sonas" iz Novog Sada, koji kombinuje elektronski zvuk i zanimljive bubnjarske ritmove i melodične vokalne linije, dok su tekstovi mahom na engleskom, arapskom, španskom i srpskom i trenutno rade na svom debi albumu. U petak, 9. avgusta, nastupiće "Taksi konzilijum" (Skoplje), "Boganan" (Slovenj Gradec) i "Marsel Gidot' hilti kreb" (Plzen). Posljednje festivalske večeri u subotu, 10. avgusta, okruženi šumom i izvorima na Zelenkovcu nastupiće bendovi "Džezu", "Gacki galeb" i "Balboa".

Dnevna ulaznica košta 10 KM, ulaznica za tri dana 25 KM i kamp 15 KM. Pokrovitelj 24. Međunarodnog džez festival "Zelenkovac" je opština Mrkonjić Grad.

BUDUĆNOST

Vuković kaže da je program za ovogodišni festival davno bio gotov, ali da Zelenkovac planira nove korake u poboljšanju kvaliteta.

- Povezali smo se sa sličnim festivalima iz regiona i Evrope, a koji se organizuju u prirodi, tako da smo prijavili projekat na program "Kreativna Evropa", finansiran od strane Evropske unije i čekamo rezultate raspisa. Ako projekat bude odobren na Zelenkovcu će 2026. godine biti konferencija festivala koji se dešavaju u prirodi sa preko četrdeset predstavnika, uz naravno naš džez festival - rekao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana