Uništeni stiže u maju

Marija Karajlić
Uništeni stiže u maju

Popularni elektronski muzičar Mobi najavio je izlazak novog albuma pod nazivom "Destroyed" (Uništeni) u maju ove godine.

Po svemu sudeći, ovo izdanje obuhvatiće sva njegova putovanja jer će, pored albuma, njegovi fanovi dobiti i knjigu fotografija na 128 strana koje je ovaj umjetnik zabilježio na aerodromima, hotelskim sobama, bekstejdževima i raznim drugim mjestima.

Prema njegovim riječima, većina numera sa ovog albuma, kojih ima ukupno 15, snimljena je u kasnim večernjim časovima dok je putovao svijetom.

- Pokušao sam da izrazim emocionalno stanje tokom tih silnih tranzicija. Jedan od ciljeva ovih fotografija jeste da pokušam da se predstavim publici kao običan čovjek - rekao je Mobi.

Ričard Melvil Hol, poznatiji kao Mobi, rođen je 1965. godine u Njujorku, a odrastao u Darijenu. Nadimak je dobio od roditelja zbog familijarne povezanosti sa autorom knjige "Mobi Dik" Hermanom Melvilom.

Priznao je da je sa 19 godina uživao u narkoticima kao i da je imao učestale napade panike.

- Koristio sam LSD, a i danas sam liberalan po tom pitanju jer smatram da ljudima treba dati da rade ono što žele. Veoma poštujem pamet odrasle osobe koja može da donosi sopstvene odluke - kategoričan je Mobi.

Sami počeci uspješne karijere datiraju od njegove devete godine života. U početku je učio muzičku teoriju i svirao klasičnu gitaru, a kasnije je prešao na klavir i bubnjeve. Prvi ugovor potpisao je sa kućom "Instinct Records" 1989. godine.

- U to vrijeme živio sam u napuštenoj fabrici bez struje i vode u narkomanskoj četvrti u Stamfordu - prisjetio se Mobi.

Deceniju kasnije, poslije osam top singlova, 1999. godine izdaje album "Play" koji je prodat u više od devet miliona primjeraka širom svijeta.

Njegov prvi singl zvao se "Mobyliti" ali tek sa drugim, pod nazivom "Go", popeo se na britanske pop liste.

Godine 1993. potpisuje novi producentski ugovor i izdaje ploču pod nazivom "Move". Dvije godine kasnije izdao je svoj prvi samostalni album "Everithing is wrong", koji je iznenađujuće dobro prihvaćen i od publike i od kritičara, koji ga čak nazivaju i albumom godine, tako da već poslije godinu izlazi dvostruko remiksovano izdanje istog albuma.

Pank rok izdanje ovog muzičara pod nazivom "Animal rights " izlazi 1996. godine, i on tada odlazi na evropsku turneju sa grupom "Red hot chilli pappers". Poslije godinu objavljuje kompilaciju pjesama koje su korišćene u filmovima.

U 2001. godini počinje i sa DVD izdanjima. "Moby Play" je ušao u nominaciju za Gremi 2002. a uključuje žive nastupe, većinu spotova, autorski film "Give an idiot a camcoder", kao i 88 minuta megamiksa.

Ta godina, između ostalog, zapamćena je i zbog njegove prepirke sa poznatim bijelim reperom Eminemom.

- Njegova muzika je misognistička i homofobična. Uopšte mi se ne dopada način na koji blati ljude - rekao je Mobi.

Eminem je uzvratio numerom "Without me" u kojem kaže "niko ne sluša tehno!".

Nastavak albuma "Play" izdat je 2002. godine pod nazivom "18", a prodat je u četiri miliona primjeraka. Tokom četiri godine u sklopu turneje za ova dva albuma, nastupio je više od 500 puta.

Sa albumom "Hotel" iz 2005. godine dolaze i njegova dva najveća hita "Lift me up" i "Slliping away". Tog puta sve vokalne izvedbe snimljene su uživo u studiju. I ovaj album prodajom većom od dva miliona primjeraka stiče platinasto izdanje.

Mobi je prvo glumačko iskustvo stekao 2006. godine u filmu "Pitsburg". Iste godine prihvatio je i rad na muzici za film Ričarda Kelija "Southland Tales".

Album "Last night" (2008.) izdaje u elektronskom žanru, a inspirisan je noćnim životom četvrti u kojoj živi dugi niz godina. Mobi više od decenije živi u malom stanu u petospratnici u italijanskoj četvrti na Menhetnu. Donedavno je bio suvlasnik malog restorana i trgovine čajevima u kojima je i konobario.

Popularnost

Planetarnu popularnost Mobi je stekao albumom "Play". Svaka pjesma sa albuma našla je svoje mjesto u raznim filmovima, reklamama, televizijskim emisijama, kako za komercijalne, tako i za neprofitne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana