Umro Ričard Rajt

Glas Srpske
Umro Ričard Rajt

RIČARD Rajt, klavijaturista i jedan od osnivača jedne od najpoznatijih i najvažnijih rok grupa "Pink Flojd", preminuo je 15. septembra u 65. godini, javio je B92. Predstavnik za štampu Rajtove porodice saopštio je da je Rajt preminuo poslije kraće borbe sa kancerom.

Kao klavijaturista i pisac pjesama, Ričard Rajt je pomogao da se stvori dobro poznati psihodelični zvuk koji je karakterisao "Pink Flojd". Rajt je kao student arhitekture u Politehničkoj školi u Londonu upoznao Nika Mejsona i Royera Votersa, koji su takođe tamo studirali. Njih trojica su 1965. godine formirali grupu koja je promijenila nekoliko naziva, a kada im se pridružio Sid Baret, konačno su se opredijelili za "Pink Flojd". 

Pored toga što je bio prateći vokal i klavijaturista, Rajt je pisao i pjesme za "Pink Flojd". Među njima su i trinaestominutni instrumental "Sysyphus" koji se našao na albumu "Ummagumma" iz 1969. godine, kao i "Summer ’68" sa albuma "Atom Hear Mother", njihovog prvog izdanja koje je dospjelo na prvo mjesto britanske top-liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana