Umro Ljuboslav Kuntarić autor evergria Ta tvoja ruka mala, Mali motorin, teme za Pozorište u kući (VIDEO)

Agencije
Umro Ljuboslav Kuntarić autor evergria Ta tvoja ruka mala, Mali motorin, teme za Pozorište u kući (VIDEO)

Hrvatski kompozitor Ljuboslav Kuntarić, autor muzike za pjesmu "Ta tvoja ruka mala" i rok operu "Karolina riječka", preminuo je u utorak u Voloskom u 92. godini.

U istoriji eks ju muzike Kuntarić će ostati zabilježen kao prvi domaći "hit maker" čija muzika je dominirala festivalima i radijskim eterom pedesetih i šezdesetih godina prošloga vijeka, ističe Hrvatsko društvo skladatelja.

Autor je velikog broja pjesama od kojih mnoge kao evergrini ostaju popularne i danas, više od pola vijeka nakon nastanka. Među njima su "Autobus Kalypso", "Ti ni ne slutiš", "U nedilju Ane (Mali motorin)" i "Čežnja".

S legendarnom pjesmom "Ta tvoja ruka mala", na tekst Blanke Chudobe i u verzije Ive Robića, pobijedio je na prvom Zagrebačkom festivalu 1953. godine, a za tu je pobjedu, kako podsjećaju iz HDS-a, doznao tek mjesec dana poslije, kada se vratio sa vojne vježbe na talijansko-jugoslavenskoj granici u vrijeme "tršćanske krize".

Rođen je u Čakovcu 1925. godine, a mladost je proveo u Varaždinu, Požegi i Zagrebu. Muziku je učio privatno kod Rudolfa Matza, Albe Vidakoviće, Ivane Lang i Tihomila Vidošića. Diplomirao je na građevinskom fakultetu i kao hidroinženjer između 1951. i 1981. sudjelovao je u izgradnji brojnih objekata, posebno velikih turističkih kompleksa na jadranskoj obali.

Od početka pedesetih živio je u Voloskom kraj Opatije.

Autor je više od 200 solo pjesama (uz pratnju klavira ili manjih sastava) i oko 170 klapskih pjesama, a istaknuo se i u komponiranju većih formi muzičko-scenskih djela. Među njima su najpoznatiji mjuzikl "Tata, udajem se za Crnca" (1978.) i rok opera "Karolina riječka" (1981.).

Komonovao je i muzikuza 18 filmova te za najpopularniju jugoslavensku televizijsku seriju "Pozorište u kući".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana