U društvu sa Petrom Topalovićem iz banjolučke grupe “Sopot”

Dejan Tamindžija
U društvu sa Petrom Topalovićem iz banjolučke grupe “Sopot”

Grupa “Sopot” nastala je 2002. godine kao projekat Petra Topalovića, koji je inspirisan podnebljem, prirodnim ljepotama i ljudima sa Balkanskog poluostrva odlučio da etnologiju ovih prostora, jamajčansku rege kulturu, savremenu muziku i tehnologiju spoji u jedinstven muzičko-lirični izraz objedinjen u dab kao muzičku formu.

Kao rezultat toga, lani izdaju debi album “DUBaLKAN” za francusku izdavačku kuću “Jarring Effects ” pod čijim su okriljem neki značajniji svjetski bendovi u okviru ovog muzičkog pravca  kao što su “High ton ” i “Le Peuple De L.Herbe ”. Bend je poslije toga imao veliku turneju po Francuskoj.

“Sopot” je nastupao i konstantno nastupa širom Balkana, a svirali su i na ovogodišnjem “Egzitu”. Za njih se može reći da su jedan od rijetkih bendova iz Banje Luke koji je uspio da se plasira van okvira lokalne muzičke scene.

Topalović kaže da je za to potrošio godine rada i kreativnosti, zahvaljujući čemu je “Sopot” “dogurao” tako daleko, ali da se ne planira zaustaviti na tom nivou već će ići do cilja koji je postavio i sebi i bendu.

Iako je na početku “Sopot” bio isključivo Petrov projekat, sada je to jedan kompaktan i stabilan bend i trenutno u Banjoj Luci rade na snimanju drugog albuma, koji će biti masterizovan u “Japping Effects ” studiju u Lionu. Na albumu će gostovati neka značajnija imena kako domaće, tako i inostrane muzičke scene.

“Sopot” 23. avgusta nastupa na  “Global festivalu” u Danskoj, a u maju sljedeće godine imaju zakazan koncert na Madagaskaru.

- Rušilačka energija koja tjera našeg čovjeka da za čas uništi sve ono što generacija prije njega napravi inspiriše me da svojom muzikom i tekstovima pokušam skrenuti pažnju da konačno krenemo jednom progresivnom putanjom, kako na individualnom, tako i na organizacionom nivou - rekao je za “Glas Srpske” Petar Topalović.

“Sopot” je u potpunosti antiratno orijentisan, a Topalovićeva želja je da porukama mira i ljubavi, pokuša da utiče na čovjeka da se kao jedan mikrokosmos uzdigne iznad mržnje i samim tim spozna sebe.

Iako smatra da na koncertima od publike dobije veliku količinu povratne pozitivne energije, Topalović želi da njegova muzika i poezija budu još više shvaćene. Stoga, je otkrio da za potrebe turneje za novi album planira da koristi i video-bin koji će u vidu slika još više dočaravati filozofiju “Sopota”. Sopot inače na staroslovenskom jeziku znači izvor. 

Sličnost i udaljenost

- Ljudi na našim prostorima su jako slični jedni drugima, a sa druge strane udaljeni svjetlosnim godinama. Pokušavam da dokučim zašto je to tako, i čemu sve to - kaže Petar Topalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana