U četvrtak Prosvjetin vaskršnji koncert

Srna
U četvrtak Prosvjetin vaskršnji koncert

Sarajevo - U Sarajevu će u četvrtak, 20. aprila, biti održan tradicionalni Vaskršnji koncert koji organizuje sarajevsko Srpsko prosvjetno kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta".

Predsjednik Upravnog odbora Društva Dejan Garić rekao je novinarima da će ove godine najveći hrišćanski praznik biti obilježen koncertom hora studenata smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu koji, osim iz BiH, pohađaju i studenti iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.


"Ovo je međunarodno popularan i veoma cijenjen smjer kojim rukovodi profesor muzike Rade Radović. On se sedam godina usavršavao na čuvenim konzervatorijumima i univerzitetima u Moskvi, a po povratku je ustanovio kamerni smjer koji je svojim kvalitetom prerastao u respektabilan horski ansambl", rekao je Garić.

On kaže da je ovaj hor nastupao na skoro svim svjetskim takmičenjima duhovne muzike i donosio brojne nagrade.

Ovogodišnji, peti Vaskršnji koncert, koji će biti održan u Domu oružanih snaga BiH sastojaće se iz dva dijela. U prvom dijelu hor će izvesti duhovnu pravoslavnu muziku, a u drugom etno i tradicionalne pjesme.

Gost večeri biće hor i orkestar Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Istočnom Sarajevu, kojim diriguje Jovana Marić, te student četvrte godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, smjer harmonika, Aleksandar Nikolić.

"Nikolić je stipendista žProsvjetež i mi smo ponosni, jer je već dva puta ponio najznačajnije priznanje žPrva harmonika svijetaž", rekao je Garić.

Predsjednik "Prosvjete" Savo Vlaški zahvalio je Ministarstvu odbrane BiH i Domu oružanih snaga koji su im pomogli u organizaciji koncerta, kao i Misiji OEBS-a u BiH na materijalnoj podršci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana