U Banjaluci održan koncert Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”

Agencije
U Banjaluci održan koncert Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”

Banjaluka - Cjelovečernjim koncertom duhovne muzike mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Banjaluke, sinoć je obilježeno 120 godina od osnivanja ovog hora i 20 godina od obnavljanja njegovog rada, prenose agencije.

Hor je sinoć izveo duhovne kompozicije Kornelija Stankovića, Isaije Srbina, Josifa Marinkovića, Stevana Mokranjca, Pavela Česnokova i Sergeja Rahmanjinova.

U toku koncerta kao solisti su nastupili sopran Kristina Ivanović i bariton Lazar Radoja, pod dirigentskom palicom Nemanje Savića.

Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” Banjaluka osnovano je 1893. godine i jedno je od najstarijih pjevačkih društava u Republici Srpskoj i BiH.

Radilo je do 1941. godine, kada mu je zabranjen rad, a obnovljeno je 1992. godine, nakon čega je Mješoviti hor veoma brzo zauzeo istaknuto mjesto u muzičkom životu Republike Srpske.

Društvo je imalo veoma značajnu ulogu u očuvanju narodne tradicije, duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda Banjaluke i Krajine, a nosilac je tri visoka odlikovanja - Ordena Svetog Save, Ordena Njegoša i Ordena Svetog Andreja.

Mješoviti hor nastupiće i u hramu Pokrova Presvete Bogoredice u Laktašima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana