Turneja po Francuskoj vrhunac sezone

Mirna Pijetlović
Turneja po Francuskoj vrhunac sezone

Banjaluka - Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Banjaluke ovu i sljedeću cijelu koncertnu godinu posvetiće obilježavanju dva velika jubileja - 120 godina od osnivanja i 20 godina od obnavljanja društva.

Kako je najavio dirigent “Jedinstva” Nemanja Savić, jubilarnu koncertnu sezonu obilježiće nizom kulturnih sadržaja i gostovanja u zemlji i inostranstvu.

- Već u junu krećemo put Leskovca na festival horova “Ledamus”, gdje ćemo nastupiti sa njihovim gudačkim orkestrom. U toku su pripreme za naš zajednički nastup - rekao je Nemanja Savić.

Prema njegovim riječima, poslije festivala u Leskovcu putuju u Niš, gdje će nastupiti na Niškim horskim svečanostima. On je istakao da je to najpoznatiji horski festival na prostoru bivše države.

- Na ovom festivalu su nastupili brojni horovi sa različitih kontinenata, što stavlja ovaj festival na vrh izuzetnih umjetničkih dometa. Naš hor je dosta puta bio u Nišu i dva puta smo bili najuspješniji i to 1998. i 2000. godine - podsjetio je Savić.

I ove godine “Jedinstvo” će imati priliku da se niškoj publici predstavi programom koji će, prema riječima Savića, činiti izbor iz svjetovnih i duhovnih kompozicija, koje će specijalno pripremiti za tu priliku.

- Pored ovih gostovanja imaćemo jednu veoma značajnu koncertnu turneju po Francuskoj, koja će biti održana krajem avgusta i početkom septembra. Naš hor će gostovati u deset francuskih gradova, a održaćemo 13 cjelovečernjih koncerata u poznatim koncertnim dvoranama, ali i u hramovima - naveo je Nemanja Savić i dodao da za 2013. godinu planiraju mnoštvo kulturnih sadržaja, koncerata, izložbi, kao i okupljanje starih članova “Jedinstva”.

Pariz

- Posebno želim da istaknem i nesvakidašnja je prilika da ćemo nastupiti u Parizu, gdje ćemo održati dva koncerta i to jedan u koncertnoj dvorani, a drugi u čuvenoj katedrali Notr-dam - rekao je dirigent Nemanja Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana