Turneja Jedinstva po Americi veliki izazov

Mirna Pijetlović
Turneja Jedinstva po Americi veliki izazov

Banjaluka - Ovo je prvi put u 120 godina postojanja hora da smo pozvani da održimo turneju u Sjedinjenim Američkim Državama. Veoma smo ponosni što će se srpska pjesma čuti i preko okeana, ali nam to predstavlja i veliki izazov kao horu.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" dirigent Mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" iz Banjaluke Nemanja Savić, koji je danas otputovao na američku turneju, gdje će u nekoliko gradova održati solističke koncerte i prisustvovati liturgijama.

- Repertoar smo dugo i vrijedno spremali, a nastupe ćemo održati u periodu od 29. septembra do 10. oktobra u Njujorku, Nju Džerziju, Patersonu, Bostonu, Čikagu i Novoj Gračanici - rekao je Savić.

Dodao je da su pozvani da učestvuju u obilježavanju jubileja - 40 godina parohije patersonske, gdje će imati cjelovečernji koncert, kao i učešće u arhijerejskoj liturgiji u hramu u Patersonu.

- Pripremili smo zaista bogat repertoar koji će činiti više od 40 različitih kompozicija. Tu će se naći horska, duhovna, svetovna muzika, ali i veći broj starogradskih, narodnih i patriotskih pjesama - najavio je Savić.

Kada je u pitanju 2015. godina, do sada je hor imao izuzetno bogatu i uspješnu koncertnu aktivnost, kako u Republici Srpskoj, tako i u gradovima regiona, ali i u inostranstvu. Tako su nastupili u Švajcarskoj, Slovačkoj i Austriji, na turnejama i festivalima.

- Pored nastupa na svetosavskoj akademiji, Danima "Vlade Miloševića", koncerta u Zagrebu i Sarajevu, naročito smo ponosni na koncert u okviru akademije, a povodom 400. godišnjice bogoslovije Sveta tri jerarha u manastiru Krka u šibenskom zaleđu. Kuriozitet ovom nastupu daje ovaj značajan jubilej, koji govori o postojanju srpskog naroda na tom području - istakao je Nemanja Savić i dodao da su bili dio obilježavanja stogodišnjice od rođenja Branka Ćopića u Banjaluci.

Nakon turneje po Americi, članovi "Jedinstva" će vrijedno raditi na pripremanju repertoara za buduća gostovanja.

Solisti

- Kao solisti na američkoj turneji nastupiće: Karolina Mihajlović, sopran, Živan Živanović, tenor, a očekujemo da će sa nama nastupiti i protojerej Vladislav Radujković, koji nam je domaćin u Patersonu - rekao je dirigent Nemanja Savić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana