Trideset horova na festivalu

Aleksandra Madžar
Trideset horova na festivalu

Bijeljina - Horski festival "Majske muzičke svečanosti" tradicionalno će biti održan od 9. do 12 maja, a manifestaciju će otvoriti koncert Srpskog crkvenog i pjevačkog društva "Srbadija" u Centru za kulturu Bijeljina.

"Srbadiji" će na dvanaestom festivalu dirigovati Desanka Trakilović i Jelena Milićević-Trakilović, a ovim koncertom biće obilježeno 20 godina od obnavljanja rada hora.

- Pripreme za održavanje festivala teku jako dobro. Festival je već postao prepoznatljiv, zahvaljujući brojnim nagradama i ugledom koji je stekao hor "Srbadija", tako da nemamo problema tokom organizacije - rekao je predsjednik "Srbadije" Stevan Čukić.

Dodaje da prijave za festival još traju, te da tačan broj horova koji će učestvovati nije poznat.

- Očekujemo više od 30 ansambala iz Srbije, BiH i Makedonije. Broj učesnika iz godine u godinu je sve veći. Posebno nas raduje činjenica da se svake godine javljaju novi horovi, koji su za festival čuli od prethodnih učesnika - kazao je Čukić.

Takmičarski dio festivala obuhvata šest kategorija: dječiji, muški, ženski horovi i folklor, te mješoviti i mješoviti kamerni horovi. Sistem bodovanja i nagrađivanja napravljen je po ugledu na takmičenja koja organizuje "Interkultur foundation - Musica mundi".

 - Ljubitelje horske muzike i ove godine očekuju atraktivne kompozicije i nastupi u takmičarskom dijelu festivala. Horovi se svake godine trude da budu u koraku sa vremenom, tako da će biti u prilici da čuju trenutno najatraktivnije kompozicije iz svijeta horske muzike - kaže Čukić.

Revijalni program

- Osim takmičarskog dijela, u okviru festivala biće održan i revijalni dio programa. On će obuhvatiti različite seminare, radionice, promocije, naučna predavanja, koncerte duhovne i tradicionalne muzike. U revijalnom dijelu publika će imati priliku da prisustvuje promociji CD-a tradicionalne muzike autora Bojane Nikolić, etnomuzikologa iz Beograda - kaže Stevan Čukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana