Tri decenije plovidbe nemirnom rok scenom

Nebojša Lakić
Tri decenije plovidbe nemirnom rok scenom

Grupa "Galija" završila je rad na albumu "Mesto pored prozora", koji bi uskoro trebalo da objavi beogradski izdavač PGP-RTS. Na albumu će se naći deset novih pjesama, među kojima su "Više nisam tvoj", "Kakav džez", "Što se bore misli moje"... a za pjesmu "Zločin i kazna" snimljen je i promotivni spot, koji se već vrti na domaćim TV stanicama.

Niški rokeri prošle godine proslavili su 30 godina od izdavanja debi albuma "Prva plovidba" objavljivanjem trostrukog kompilacijskog CD-a "Oženiše me muzikom".

"Galiju" je davne 1976. godine u Nišu osnovao Nenad Milosavljević Neša, kako su ga fanovi odmila prozvali, već tada poznat kao kantautor i samostalni muzičar. Postavu je okupio povodom učešća u pozorišnoj predstavi "Treća polovina", amaterske pozorišne družine iz Niša.

Pobjeda na kultnoj zaječarskoj Gitarijadi 1978. prvi je značajniji uspjeh benda i svojevrstan "vjetar u jedra", poslije čega je uslijedilo nekoliko važnih nastupa, kao što su Omladinski festival u Subotici, podrška grupi "Smak" na njihovoj jugoslovenskoj turneji i drugi.

Do 2010. godine grupa je održala veliki broj samostalnih i gostujućih koncerata i turneja, a svirali su sa svim bitnijim imenima domaće pop-rok scene ("Bijelo dugme", "Riblja čorba", "Film", "Viktorija", "Valentino", "Kerber"...) širom bivše Jugoslavije. Vrijedan pomena je i nastup na trodnevnom festivalu u Temišvaru u Rumuniji 1990. godine, kada je "Galija", zajedno sa nekoliko najpopularnijih jugoslovenskih bendova tog vremena, nastupila u rasprodatoj sali "Olimpija" pred 20.000 ljudi.

Debitantski album "Galije", simbolično nazvan "Prva plovidba", objavljen je u julu 1979. godine. Pjesme "Gospi", "Avanturista" i "Decimen" izdvojile su se kao prvi, i do danas zapamćeni hitovi grupe. Istinsku potvrdu prihvaćenosti i popularnosti "Galija" je dobila odmah potom na velikom rok spektaklu, na koncertu "Bijelog dugmeta" na stadionu JNA u Beogradu, nastupajući zajedno sa još 19 sastava ispred 70.000 posjetilaca.

Već sljedeće godine u maju izlazi i "Druga plovidba". Album je odmah promovisan koncertima u Beogradu i Nišu, a potom i u ostalim gradovima bivše države.

Treći album, "Ipak verujem u sebe", objavljen je 1982. godine. Na njemu su se našli hitovi "Još uvek sanjam", "Burna pijačna noć" i "Put", a iste godine grupa nastupa na koncertu Džo Kokera u hali "Pionir" u Beogradu.

Četvrti album "Bez naglih skokova" "Galija" snima u Mančesteru (Velika Britanija), a producent albuma je Gordon Rouli, basista popularne engleske grupe "Najtving".

Sljedećih godina nižu se uspješni albumi "Digni ruku", "Daleko je sunce", "Korak do Slobode", kompilacijski disk "Istorija, ti i ja", "Karavan"...

"Galija" je do danas uspješno realizovala 20 studijskih i nekoliko koncertnih albuma i kompilacija i veliki broj hitova, kao što su "Pravo slavlje", "Digni ruku", "Uzalud se trudiš", "Još uvek sanjam" i drugi.

Povodom tridesetogodišnjice diskografije grupe "Galija" i neprekidne, tri decenije duge saradnje sa Produkcijom gramofonskih ploča Radio-televizije Srbije, za ljubitelje ovog sastava priređen je dvostruki CD "Oženiše me muzikom" (zapisi sa vinila) i prateći DVD ("Kamera kao svedok"), koji je objavljen 2009. godine. Kompilacija sadrži pjesme koje su nekada objavljene na pločama, i hronološki se zaustavlja u trenutku kada albumi grupe "Galija" počinju da izlaze isključivo na CD-u. Televizijski spotovi i koncertni snimci odabrani za DVD takođe pripadaju vremenu vinila.

"Mesto pored prozora", 20. izdanje "Galije", fanovi mogu očekivati krajem septembra.

"Galija"

Dogovor o osnivanju grupe postignut je u niškoj kafani "Galija", poznatoj po tome što su se u njoj okupljali umjetnici i boemi grada Niša. Poslije početnih lutanja u traženju imena za grupu, naziv legendarne kafane preuzet je i usvojen kao najbolje rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana