Tibor Karamehmedović, pjevač benda “Silente”, za “Glas Srpske”: Malo toga čovjek može da napravi sam, a da bude lijepo

Branislav Predojević
Tibor Karamehmedović, pjevač benda “Silente”, za “Glas Srpske”: Malo toga čovjek može da napravi sam, a da bude lijepo

Kod naših pjesama većinom nastaje prvo tekst pa muzika iako smo probali sve i svašta. I još ima toga što valja probati. Pisanje te opsjedne i posjedne.

Kazao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” Tibor Karamehmedović, vokal i gitarista benda “Silente”, govoreći o procesu nastanka njihove muzike, te o radu sa producentom Nikšom Bratošem na novom albumu.

- Nikši donesemo apsolutno sve gotovo, aranžirano, uvježbano pa s njim tokom snimanja raspravljamo ideje ako se nešto stvori. Jako malo toga ostaje za smisliti u studiju jer bi suprotno bilo skupo - dodaje on.

GLAS: Novi singl “Idi” donosi zanimljiv stil u odnosu na ostatak opusa grupe, jedan minimalistički postavljen zvuk i stihove koji daju čitavu filmsku melodramu pred slušaoca.

KARAMEHMEDOVIĆ: Trudimo se da radimo drugačije svaki album, da ne dosadimo publici, a ni sami sebi.

GLAS: Živimo li stvarno u vremenu u kojem je iskrena ljubav postala prokletstvo?

KARAMEHMEDOVIĆ: Nekad smo ljuti na sebe ili druge pa bliske ljude tjeramo od sebe čudeći se kad odu. Ipak ljubavi tu ima. Eto, to nekako zvuči kao prokletstvo.

GLAS: Da li je novi singl definitivna najava četvrtog albuma benda i šta možemo očekivati od njega i kada? S kim ste radili i da li on donosi nešto novo u odnosu na prethodna tri albuma?

KARAMEHMEDOVIĆ: Nadamo se da ćemo do koncerata u Novom Sadu ili Beogradu cijeli album izbaciti, da publika vidi što se tu događa. Album je mega, nikada ovakav niste čuli. Sve pišemo i sređujemo sami, a producent je na ovom albumu bio Nikša Bratoš. Da, taj.

GLAS: Kritika i struka i dalje imaju problem klasifikovanja vašeg rada, čas ste rok, čas ste pop, iako mi se čini da vi nemate problem s tim?

KARAMEHMEDOVIĆ: Nemamo vremena za to, život je jedan, živi ga Fikreta.

GLAS: Bratski bendovi poput “The Kinks” i “Oasis”, poznati su po burnim odnosima i velikoj kreativnosti. Koliko je teško pomiriti profesionalno i porodično u muzici?

KARAMEHMEDOVIĆ: Teško je, ali malo toga čovjek može napraviti sam, a da bude lijepo.

GLAS: Malo je čudna putanja grupe, dva albuma, ogroman uspjeh, razlaz, povratak, pa korona i izolacija. Kako ste proživjeli prisilnu odvojenost od koncerata i publike? Inspirativan  ili težak period?

KARAMEHMEDOVIĆ: Težak, nema ništa inspirativno u depresijama i besparici.

GLAS: Jedan od hitova godine u regionu “Poljubi me za kraj”, ostao je bez “Porina” za pjesmu godine? Da li ste razočarani ili ste sportski podnijeli poraz, s obzirom na to da je konkurencija zaista bila žestoka?

KARAMEHMEDOVIĆ: Koji poraz? To su sve prilike da te ljudi čuju i zainteresuju se za tvoju muziku, ništa više.

GLAS: Svirate na “Nektar OK festu” vrlo specifičnoj lokaciji  i događaju koji je prethodnih godina izgradio impresivnu reputaciju kod ljubitelja muzike u regionu i šire. Kakva su očekivanja od te svirke?

KARAMEHMEDOVIĆ: Velika, super zvuči i izgleda. Nadamo se da će biti super i za sve ljude koji dođu slušati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana