Teksaški bradati rokeri u Beogradu

Dejan Vujanić
Teksaški bradati rokeri u Beogradu

Popularne teksaške bradonje "ZZ Top" održaće u nedjelju u Beogradskoj areni koncert u okviru jesenje turneje "ZZ Top Double Down Live".

Ovo je prvo gostovanje čuvenog američkog benda u Srbiji i organizatori očekuju punu Arenu, s obzirom na to da se ulaznice prodaju veoma dobro.

O veličini koncerta bradatih rokera dovoljno govori i podatak da oni u Beograd, kao i na čitavoj evropskoj turneji, donose svoj zvuk, svjetlo i video opremu. Koncert će biti ne samo muzički, već i vizuelni spektakl.

Oprema benda "ZZ Top" prevozi se sa pet kamiona, a ljudstvo sa četiri autobusa.  

Teksaški trio nastupio je 25. septembra na trodnevnom koncertu u Singapuru, povodom održavanja "formule 1".  
Prije Beograda nastupili su u Esenu, Majnhajmu, Beču, Bratislavi, Budimpešti i Ljubljani, a poslije beogradskog koncerta predstaviće se publici u Bukureštu, Sofiji, Skoplju, Atini i Londonu.

Od 18. novembra počinju turneju u Kanadi, sa već zakazana četiri koncerta. Sve koncerte na balkanskoj turneji bukirala je "Avalon" produkcija, a beogradski koncert biće održan u koprodukciji "Avalon" produkcije i Beogradske arene.

Bend "ZZ Top" nastao je krajem šezdesetih godina u Hjustonu. Čine ga gitarista Bili Gibons, basista Dasti Hil i bubnjar Frenk Bird. Prije toga, svi članovi su "nabili solidnu kilometražu" u lokalnim bluz-rok bendovima. Godine 1971.  snimili su svoj prvenac, "ZZ Top’s First Album". Na njemu se već uočavaju stvari karakteristične za "ZZ Top" – čvrsta, prljava i sirova bluz rok svirka, kao i tekstovi puni seksualnih aluzija - sve u svemu dobro zezanje. Izdvajaju se pjesme "Bedroom Thang" i "Brown Sugar".
Drugi album, "Rio Grande Mud" izlazi 1972. godine. Na njemu se osjeća napredak, ima i mnogo više čvrstog zvuka. Najjači utisak ostavlja pjesma "Just Got Paid".

Sredinom sedamdesetih godina proslavili su se albumima "Tres Hombres" i "Fandaigo", kao i hitovima ":a Grange" (1973) i "Tush" (1975).
U sljedećoj deceniji svom muzičkom stvaralaštvu dodali su sintisajzere i snimili bestseler albume "Eliminator" (1983) i "Afterburner" (1985), kao i serijal video spotova sa stilizovanim automobilima i ženskim heroinama. Ti spotovi postali su jedan od simbola muzičke televizije MTV, a i učvrstili su ikonografski izgled članova grupe - dvojica sa bradama,  Gibons i Hil, i treći bez brade koji se preziva "Brada", to jest bubnjar Frenk Bird.
Tokom devedesetih i kasnije, koncertna popularnost grupe je ostala na zavidnom nivou. To je jedna od malobrojnih svjetskih grupa koja više od 35 godina svira u istom sastavu, a marta 2004. godine postala je i član "Rokenrol hola slavnih". Najveći hitovi grupe "ZZ Top", između ostalih, su "Gimme All Your Lovin'", "Give it Up", "Sgarp Dresses man", "Legs", "Velcro Fly", "My Head'ş Mississippi", "Viva Las Vegas ".

Roze "stratokaster"

Bili Gibons, gitara, vokal i jedna od dvije brade benda, često je oslovljavan i kao "prečasni" (Reverend). Poznat je po specifičnom stilu sviranja, koji se oslanja na stari bluz i bugi. Za razliku od mnogih gitarista, nikad nije jurio brzinu već je svirao odmjereno, improvizatorski, sa puno osjećaja (majstor je da stavi pravu notu na pravo mesto). Džimi Hendriks je svojevremeno izdvojio Bilija Gibonsa kao svog omiljenog mladog gitaristu, a legenda kaže da mu je poklonio i jedan od svojih "fender stratokastera"... i to roze.

 ZZ Top - La Grange (From "Double Down Live - 1980") /video/  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana