Tamo gdje ljubav počinje

Vanja Štrbac
Tamo gdje ljubav počinje

Jedna od najpopularnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije "Crvena jabuka" ove godine obilježava 25 godina svoga rada. Tim povodom, ovaj bend će večeras (subota) održati koncert u sarajevskoj dvorani "Zetra".

Prema najavama, "Crvena jabuka" će, osim novijih pjesama, publici pokloniti i stare, i danas aktuelne hitove koji su obilježili kraj osamdesetih godina.

Koncert u Sarajevu najaviće početak turneje "Crvene jabuke" širom bivše Jugoslavije. Koncert u Beogradu planiran je za sljedeću godinu. U okviru jubileja, četvrt vijeka postojanja, biće objavljen i kompakt disk sa najvećim hitovima ovog benda, ali i nekoliko novih pjesama.

"Crvena jabuka" osnovana je 1985. u Sarajevu, kada je ovim prostorima žario i palio "nenj primitives" pokret, čiji su predstavnici bile grupe poput "Zabranjenog pušenja", "Plavog orkestra", "Bombaj štampe" i drugih.

Originalni sastav grupe činili su vokalni solista Dražen Ricl koji je svirao gitaru, basista Aljoša Buha, bubnjar Darko Jelčić, klavijaturista Dražen Žerić i gitarista Zlatko Arslanagić.

Prvi album ovog benda, "Crvena jabuka" objavljen je 1986. godine. Na njemu su se izdvojila tri velika hita, "Dirlija", "Bježi kišo s prozora" i "Sa tvojih usana".

Veoma uspješan početak rada bio je zaustavljen velikom tragedijom. U septembru 1986. godine trebalo je da počne velika turneja koncertom u Mostaru. Međutim, na putu za Mostar, u automobilskoj nesreći kod Jablanice poginuli su Dražen Ricl i Aljoša Buha.

Ovo je bio veliki šok za ostale članove "Crvene jabuke", koji su bili u nedoumici da li da nastave sa daljim radom ili ne.

Ipak, krajem te godine u Splitu Darko Jelčić, Dražen Žerić i Zlatko Arslanagić snimili su album "Za sve ove godine", posvećen stradalim prijateljima. Album je objavljen 1987. godine, ali njihova želja je bila da ne bude reklamiran. Bez obzira na to, album je postao veoma slušan, a pjesme "Tugo, nesrećo", "Uzmi me (kad hoćeš ti)" i "Ako, ako" tada su se izdvojile i ostale popularne i do danas.

Grupi su se pridružili i Nikša Bratoš iz grupe "Valentino" i basista Branko Sauka. Novi član je postao i klavijaturista Zlatko Volarević iz "Dilajle".

Njihov treći album "Sanjati", objavljen 1988, postigao je još veći uspjeh i smatra se jednim od najboljih pop albuma ikad objavljenih na prostoru bivše Jugoslavije. Poslije objavljivanja albuma grupa je održala veliku turneju od 180 koncerata širom Jugoslavije.

Početkom 1989. godine ponovo su snimili studijski album, svoj četvrti po redu, "Tamo gdje ljubav počinje". Ovaj album je sa sobom donio nekoliko prelijepih balada poput "Volio bih da si tu", "Tuga, ti i ja" i "Ostani".

U parku Tašmajdan 23. juna 1989. godine grupa je održala nezaboravni koncert praćen ljetnim pljuskom koji nije rastjerao publiku. U nastavku turneje, u Banjoj Luci, Sarajevu, Podgorici i Zagrebu, snimili su koncertni album "Uzmi me kad hoćeš ti".

Početkom 1991. godine snimili su svoj novi album "Nekako s proljeća", a gost na ovom albumu bio je Kemal Monteno.

Novi album "U tvojim očima" pojavio se u prodaji 1996. godine. Grupa je organizovala koncerte u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Danskoj, gdje im se pridružio i novi gitarista Saša Zalepugin.

"Crvena jabuka" je do danas objavila još nekoliko albuma, poput "Svijet je lopta šarena", "Oprosti što je ljubavna", "Duša Sarajeva" i ove godine "Volim te".

Međutim, prema mišljenju mnogih kritičara i obožavalaca ovog benda, "prava" "Crvena jabuka" prestala je da postoji krajem osamdesetih.

Pauza

Zbog veoma lošeg političkog stanja u tadašnjoj Jugoslaviji grupa nije mogla da uradi promociju albuma na koncertima širom zemlje. Članovi grupe su jedan po jedan napuštali Sarajevo, tako da je i "Crvena jabuka" prestala sa radom. Pauza je trajala sve do kraja rata, do 1995. godine, kada je Dražen Žerić ponovo okupio grupu u novom sastavu. Klavijature je svirao Danijel Lastrić, bas Krešimir Kaštelan Krešo, a ostatak ekipe je ostao isti, Darko Jelčić za bubnjevima i gitaristi Nikša Bratoš i Mario Vukčević Džimi.

 Crvena jabuka - Dirlija /video/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana