System of a Down - Nemamo genijalni plan, samo želimo da sviramo zajedno

Nikola Lugić
System of a Down - Nemamo genijalni plan, samo želimo da sviramo zajedno

Bend "System of a Down" ovog proljeća kreće na povratničku turneju. Na zvaničnom sajtu objavljeni su datumi koncerata u Evropi, a članovi benda potvrdili su da će se ponovo okupiti.

- Uzbuđeni smo zbog zajedničkih nastupa i želimo da vam zahvalimo na podršci svih ovih godina. Nemamo nikakav genijalni plan, samo želimo ponovo da sviramo zajedno - napisali su članovi benda.

Za sada su potvrđeni koncerti na evropskim festivalima u Nirnbergu, Parizu, Doningtonu, Berlinu, Geteborgu i drugim evropskim gradovima.

Poslije pet albuma i hitova kao što su "Chop Suey", "Toxicity" i "Aerials", bend je 2006. godine rasformiran. Pjevač Serž Tankijan započeo je solo karijeru, a basista Šavo Odađija, gitarista Daron Malakijan i bubnjar Džon Dolmajan nedavno su počeli da sviraju zajedno manje svirke.

Glasine o ponovnom okupljanju "podgrijala" je i činjenica da su njih trojica na nastupima svirali i pjesme koje fanovi do tada nisu čuli, a ne nalaze se na solo albumima članova benda. Grupa je četiri puta nominovana za "Gremi", a osvojila ga je 2006. godine za pesmu "B.Y.O.B".

"System of a Down" je kalifornijski muzički bend, osnovan 1994. godine, u čijem sastavu sviraju četvorica muzičara jermenskog porijekla. Njihov muzički izraz obuhvata hevi metal, rok, te jermensku narodnu muziku.

Sastav je poznat po izražavanju svojih političkih stavova, kritici američke imperijalne politike, te uticaja medija na moderno društvo. Jedan od motiva u njihovim pjesmama je i jermenski genocid.

Od 2006. do 2010. godine sastav je bio na privremenoj pauzi, kako bi članovi mogli da se posvete sopstvenim projektima. Tankijan je objavio dva solo albuma, Malakijan i Dolmajan su osnovali bend "Scars on Droadway", a Odađijan grupu "Achozen".

Grupa je osnovana nakon što su se Serž i Malakijan slučajno sreli u muzičkom studiju dok su snimali sa svojim tadašnjim bendovima. Pošto su obojica porijeklom iz Jermenije odlučili su da osnuju novi bend, a nazvali su ga "Soil".

Poslije tri godine, te samo jednog nastupa uživo, grupa se raspada, te Tankijan i Malakijan osnivaju novi bend pod imenom "System of a Down", prema Malakijanovoj pjesmi "Victims of a Down".

Debitantski album nazvan jednostavno "System of a Down" predvođen singlovima "Sugar" i "Spiders", 1998. godine prodat je u platinastom tiražu. Ključni motivi poput jermenskog genocida, socijalne nepravde i besmislenosti rata ostali su do danas temelji muzičkog i kreativnog izraza glavnih tekstopisaca sastava, Darona Malakijana i Serža Tankijana. Takođe, stil sačinjen od elemenata metala, pank roka, džeza i jermenskog folklora nešto je po čemu se grupa izdvaja od ostalih.

Godina 2005. ostaće upisana u mnogim rok enciklopedijama, naime "System of a Down" je izdao dva albuma, "Mezmerize" i "Hypnotize", te sa oba osvojio sam vrh najprestižnije, "Bilbordove" top-liste.

Poslije završetka "Ozzfesta" 2006. godine, bend je najavio višegodišnju pauzu.

- Večeras je naš posljednji nastup pošto dugo nećemo svirati zajedno. Vratićemo se. Samo ne znamo kada - najavio je Malakijan tokom nastupa.

Iako su se obožavaoci poslije Odađijanove poruke u januaru 2010. godine na "Tviteru": Jeste li spremni za Sistem???, ponadali da će se grupa ponovo okupiti, Tankijan je to demantovao, te izjavio da su još uvijek na "neodređenom prekidu". Ali, ubrzo nakon što su se krajem novembra pojavile informacije o njihovim nastupima na evropskim festivalima, članovi grupe su i službeno potvrdili da su se ponovo okupili, te da će na proljeće 2011. godine krenuti na povratničku turneju.

Uticaji

Pri sviranju, uz standardne instrumente koriste i električne mandoline, baritonske gitare, akustične gitare, sitare, te gitare sa 12 žica. Kao najveće uticaje ističu bliskoistočnu muziku, Ozija Ozborna, Frenka Zapu, Slejer i Van Helena. Njihovu muziku možda je najbolje opisao Dolmajan koji je istakao da "ne zvuče poput nikog drugog". Filozofiju benda možda će najbolje objasniti sam Tankijan koji misli da je sudbina izabrala muziku za njih četvoricu, te da, ako prate svoj put i svoje srce, sigurno neće pogriješiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana