Svjetski dan muzike obilježen širom Republike Srpske: Uz zvuke umjetnosti dočekan prvi dan ljeta

Ilijana Božić
Svjetski dan muzike obilježen širom Republike Srpske: Uz zvuke umjetnosti dočekan prvi dan ljeta

BANjALUKA - Muzika pokreće sva naša čula, uz nju volimo, ali i tugujemo, prosto ona je naš pratilac kroz život. U čast muzike, kraljice umjetnosti, najljepše melodije preplavile su gradove Srpske uz koje je dočekan i prvi dan ljeta.

Obilježavanje Svjetskog dana muzike u Banjaluci počelo je u srijedu ujutru koncertom za najmlađu publiku u vrtićima "Nataša", "Plavi čuperak", "Leptirić", "Pinokio", "Ježeva kućica", "Ježurko ježić", "Anđelak",  te "Bambi", "Tijana" i "Lana".

Ni visoke temperature nisu spriječile studente i profesore da muzikom uveseljavaju građane i zaposlene u atrijumu zgrade Gradske uprave. Banjalučani su imali priliku da uživaju u bogatom muzičkom programu u Gospodskoj ulici, u "parkiću" kod spomenika banu Tisi Milosavljeviću, te u parku "Petar Kočić".

Važno je napomenuti da su u realizaciji Svjetskog dana muzike u Banjaluci ove godine učestvovali profesori i studenti Akademije umjetnosti, Kamerni hor "Kerubini" Konfucijevog instituta, te vokalna grupa Smjera za etno-muzikologiju i ANIP "Veselin Masleša".

Najljepše melodije ispunile su i pozorišnu salu Kulturnog centra Trebinje gdje je u čast muzike održan koncert dječijeg hora "Bubamarac".  Umjetnički rukovodilac dječijeg hora Neda Tanasijević povodom koncerta kazala je da je bogat repertoar izvelo oko 50 članova "Bubamarca".

- Pored horske dječije muzike, pripremili smo i klasične kompozicije počevši od Čajkovskog, Štrausa, a imali smo i interesantno sviranje na novinama uz kompoziciju Kabalevskog. Ovaj put smo pozvali i naš rok bend "Krugovi u žitu" sa kojima smo izveli stihove "Yu grupe", "Idola",  te Bajage i "Instruktora". Takođe, na sceni nam se pridružio i plesni par Nataša i Đorđe Traparić koji su plesali uz kompoziciju "Devojko mala"- navela je Tanasijevićeva.

Bratunčani su Svjetski dan muzike proslavili koncertom koji je upriličen na Gradskom trgu, a koji su priredili članovi dječijeg hora "Ludmer" koji vodi profesorica Željka Malović i plesači iz "Male plesne grupe" koju vodi učiteljica Danka Vuksić. Publici su se predstavili i pijanisti Muzičke škole "Vojin Komadina" iz Zvornika, koji su izveli nekoliko kompozicija.

Mješoviti gradski hor "Lira" održao je koncert na Trgu Čubrilovića u Gradišci, a pozitivna energija i osmijeh na licima publike dočekali su prvi dan ljeta.

U Svetosavskoj ulici u Prnjavoru učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje tradicionalno su održali koncert za sve Prnjavorčane. Veselo je bilo i kod poznatih "Pet lampi" zahvaljujući mališanima i vaspitačima vrtića "Pčelica". Obučeni u narodne nošnje, mini defileom, a potom igrom i pjesmom, predstavili su šarolikost ovog grada poznatog kao "Mala Evropa", istovremeno obilježavajući i početak ljeta i Dan muzike.

Istorija

Svjetski dan muzike slavi se 21. juna susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih muzičara na gradskim ulicama i trgovima širom svijeta. Ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. godine u Francuskoj. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana