Svjetski dan muzike obilježava se i u RS

RTRS
Svjetski dan muzike obilježava se i u RS

Banjaluka - Evropskom poveljom o prazniku muzike, na prijedlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa, 1997. godine ustanovljen je Svjetski dan muzike, prenosi RTRS.

Žak Lang je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan ljetnje ravnodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalaca, pojedinaca i udruženja, djece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara.

Potpisnice Evropske povelje o prazniku muzike su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska da bi danas u obilježavanju Svjetskog dana muzike učestvovalo više od stotinu zemalja.

Svjetski dan muzike biće danas obilježen u Republici Srpskoj, a i ove godine Akademija umjetnosti u Banjaluci, u saradnji sa Muzikološkim društvom RS, pripremila je bogat program na različitim lokacijama.

Manifestacija će biti otvorena u 10.30 časova na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, a tokom cijelog dana biće organizovani različiti muzički programi.

Ljubitelji klasične muzike imaće priliku da uživaju u koncertu “Veče Rahmanjinova” u 20 časova u Banskom dvoru kulturnom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana