Svečano uz melodije Štrausa i Čajkovskog

Aleksandra Madžar
Svečano uz melodije Štrausa i Čajkovskog

Banjaluka - Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije održao je danas u podne Novogodišnji koncert u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Mnogobrojni posjetioci uživali su u kompozicijama Čajkovskog, Veličkovića i Štrausa, ali i u izvođenju srpske tradicionalne pjesme "Tamo daleko".

Novogodišnjem koncertu prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović. 

- Veliko nam je zadovoljstvo što treći put imamo mogućnost da održimo godišnji koncert. Što se tiče kompozicija, potrudili smo se da bude malo popularniji program, protkan i klasičnijim kompozicijama - rekao je direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević.

Koncert su nastupom uveličali Marija Šestić i Maja Manojlović-Dobrijević, te Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" i društvo "Veselin Masleša".

- Ovo je ovo sjajan događaj za Banjaluku i za Republiku Srpsku, mislim da je veoma važno da napreduje rad simfonijskog orkestra jer je to kulturološki izazov. Ovo je već treća godina kako se održava novogodišnji koncert. Bilo bi pretenciozno govoriti o tradiciji, ali zbog značaja događaja već i na taj način možemo postavljati rad naše filharmonije. Uvjeren sam u njihov napredak - rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović.   

Najavio je da će Ministarstvo prosvjete i kulture i Vlada Republike Srpske i u budućnosti podržavati rad Banjalučke filharmonije.

- Mislim da smo ovim koncertom na pravi način predstavili umjetničku muziku - kaže Otašević. 

Solista Novogodišnjeg koncerta bio je Aleksandar Saša Petrović, tenor Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koji svojom bogatom karijerom, ali i uspješnim raznovrsnim žanrovskim repertoarom, promoviše solističku i opersku umjetnost na Balkanu, ali i u svijetu.

Realizaciju Novogodišnjeg koncerta podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Vlada RS,  Kabinet predsjednika Republike Srpske i grad Banjaluka.

Dirigenti

Uz dirigenta Banjalučke filharmonije Vanesu Kremenović, dirigentska palica na Novogodišnjem koncertu bila je i u rukama Mikice Jevtić iz Simfonijskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana