Sve spremno za treći “Džez festival Trebinje”: Njegovanje veza publike i muzičara

Rajko Vuković
Sve spremno za treći “Džez festival Trebinje”: Njegovanje veza publike i muzičara

TREBINjE - Kulturni centar iz Trebinja organizuje treći po redu “Trebinje džez festival”, koji će trajati od 23. do 27. avgusta.

Za prvo veče festivala na Crkvini, a ujedno i svečano otvaranje, zadužen je, ni manje ni više, nego poznati slovenački kantautor Zoran Predin sa koncertom “Zoran pjeva Arsena”, gdje će izvoditi numere Arsena Dedića u “džipsi sving” maniru, što će biti prava muzička poslastica za sve ljubitelje Arsena Dedića, legende jugoslovenske šansone.

Na festivalu će učestvovati pet bendova iz pet država na pet različitih lokacija u gradu, između ostalog slavni novosadski trombonista Nemanja Zlatarev sa svojom grupom i specijalnom gošćom Ksenijom Končetovom. Tu je majstor srpskog džeza pijanista Dušan Petrović sa svojim oktetom, mlade snage BiH scene “Sarajevo džez gerila”, zatim kultni beogradski rok bend “Kanda Kodža i Nebojša”, koji će nastupiti posljednje veče festivala u nešto drugačijem sastavu nego inače.

Prema riječima direktora KC Trebinje i direktora festivala Miljana Vukovića cilj je da prelijepe trebinjske lokacije učinimo što primamljivijim kroz muzičku edukaciju i jako bogat umjetnički sadržaj, što je u protekle tri godine postalo zaštitni znak “Trebinje džez festival”.

- Naša inicijalna ideja je da donese neku vrstu atmosfere kao iz Nju Orleansa, da dovedimo pet bendova koji će svirati na pet različitih lokacija u gradu, koje su same po sebi atraktivne i predstavljaju znamenitost Trebinja. Imamo jednostavan cilj da publiku povežemo sa džez muzičarima i tako da proširimo i turističku i kulturnu ponudu grada Trebinja. Ova formula je svojstveno Kulturom centru i na taj način promovišemo muziku koja se tretira kao muzičko djelo, a ne nužno kao komercijalni proizvod - rekao je Vuković.

Prvi čovjek festivala kaže da smo posljednjih godina dovoljno preplavljeni lošom muzikom i kičom, dok trebinjski festival pokušava naći drugu vrstu sadržaja za sve ljubitelje muzike.

- Posljednjih godina preplavljeni smo, kako u regionu tako i u RS, trivijalnim muzičkim sadržajima na kojima može da se dobro zarađuje, ali mi smo davno napravili odmak od toga i muziku i bilo koju vrstu umjetničkog izraza tretiramo kao kreativno djelo, poštujući umjetnike i publiku - naglasio je Vuković.

Svi koncerti su besplatni i počinju od 21 čas. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Kabinet predsjednika Republike Srpske.

Lokacije

Posjetioci će i ove godine imati priliku da poznate bendove iz regiona slušaju na pet različitih lokacija.

U pitanju su prepoznatljive destinacije Trebinja kao što su:

Amfiteatar na Crkvini, Stari grad (prvi stejdž kod Siti paba), bašta hotela “Platani”, zatim Stari grad (drugi stejdž ispred ljetnog kina) i rok-bar “Andergraund”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana