Sve spremno za horsku olimpijadu

Aleksandra Rajković
Sve spremno za horsku olimpijadu

Banjaluka - Ženski kamerni hor “Banjalučanke” u ovoj godini obilježiće veliki jubilej - 35 godina postojanja i uspješnog rada ansambla.

Riječ je o najtrofejnijem ženskom horu sa naših prostora, a kompozitor, dirigent i umjetnički rukovodilac “Banjalučanki” profesor Mladen Matović ističe vrijedne nagrade koje su dobili.

Za članice ovog hora 2012. će biti godina velikih izazova.

Na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Sinsinatiju očekuje se učešće više od pet stotina horova iz devedeset zemalja svijeta, zbog čega Matović s ponosom ističe da su “Banjalučanke” jedini ansambl i predstavnik RS i BiH koji se kvalifikovao za učešće u najvišem rangu olimpijskog takmičenja.

- Kada je riječ o podršci nadležnih institucija, moram naglasiti da smo na sva dosadašnja takmičenja otišli prije svega zahvaljujući podršci Vlade i Kabineta predsjednika Republike Srpske, a zatim i grada Banjaluke, te na osnovu dosadašnjeg iskustva sa sigurnošću mogu da tvrdim da čelni ljudi ministarskih resora grada i Republike u potpunosti razumiju značaj i snagu predstavljanja kulture RS u svijetu - kaže Matović.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture RS ispunili su svoje obećanje i blagovremeno obezbijedili sredstva za rezervaciju avionskih karata i učešće hora “Banjalučanke” na Olimpijadi u Sinsinatiju.

- Samo u 2011. godini “Banjalučanke” su postigle istorijski rezultat, osvojivši dvije zlatne medalje na dva respektabilna i licencirana međunarodna horska takmičenja u Veneciji i na Malti. Zahvaljujući ovim i prethodnim medaljama hor je ostvario pravo direktnog učešća na najvećem planetarnom horskom takmičenju - Svjetskoj horskoj olimpijadi, koja će polovinom 2012. biti održana u Sinsinatiju (SAD) - rekao je Matović.

Dodao je da se nada da će i grad Banjaluka sljedećih dana u punom kapacitetu stati iza hora koji nosi ime svoga grada i podržati njegovo učešće na Olimpijadi - rekao je Matović.

Među najboljima

Od polovine 2009. “Banjalučanke” su uvršćene na zvaničnu rang-listu 50 najboljih horova Svjetske horske asocijacije “Interkultur”, gdje je već treću godinu zaredom najbolje rangiran ženski hor iz jugoistočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana