Sve spremno za 10. “Banjalučke dane muzike”: Rokenrol vašar na urbani način

B. Predojević
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Festival “Banjalučki dani muzike”, koji će ove godine biti održan 10, jubilarni put, biće otvoren u petak, a koncerti će zaključno s nedjeljom uveče biti održani na platou ispred tvrđave Kastel.

Direktor festivala Zoran Đurić kaže da će kao i do sada to biti mjesto najbolje zabave, susreta i druženja uz kvalitetnu rokenrol muziku za sve generacije.

- Srećan sam zbog činjenice da ove godine festival organizujemo jubilarni, deseti put. Festival i ove godine posjetiocima pruža izuzetan muzički doživljaj sa vrhunskim izvođačima iz regiona poput: “Divljih jagoda”, “Manjifika”, “Osvajača”, “Ajzburna”, Smoke Mardeljana ili domaćih snaga poput “Aberdara”, “Racije”, “Respiratora” i drugih. Sve je spremno na vrhunskom nivou od bine do razglasa, jedino se nadamo da će nas i pratiti dobro vrijeme - rekao je Đurić.

Pored odlične žive muzike posjetioci će moći da uživaju u velikom izboru najpoznatijih pivskih brendova, dobroj gastronomskoj ponudi i najvećem luna-parku na Balkanu.

Festival po Đurićevim riječima organizuju na platou ispred Kastela, jedinom mjestu na kojem se svira isključivo rokenrol.

- U startu ideje u vezi sa “Banjalučkim danima muzike” stoji zamisao da bude kreiran rokenrol vašar na urbani način, kao suprotnost kiču i neukusu narodnjačkih vašara kojih ovih dana imamo i previše. Nažalost, folk muzika se ovih dana svira i unutar Kastela, što se ranije nije dešavalo, zbog čega smo mi organizovali festival na platou ispred Kastela, kao jedina zona gdje se isključivo svira rokenrol muzika svih žanrova. Trudimo se da promovišemo urbanu vrstu kulture i uspijevamo da istrajavamo u tome svirajući rok muziku za sve generacije publike uz krajnje povoljne cijene i vrhunsku ponudu - naveo je Đurić.

Gitarista i vokal Bojan Bujić iz grupe “Aberdar” kaže da je festival svojim desetogodišnjim postojanjem pomogao pozicioniranju Banjaluke kao muzičkog centra u regionalnim okvirima uz posebno naglašen dobar odnos prema domaćim bendovima.

- “Aberdar” je prve ozbiljne profesionalne korake napravio na festivalu “Banjalučki dani muzike”, gdje smo svirali nekoliko puta. Ovaj put promovišemo drugi album izdat na engleskom jeziku i čast nam je što ćemo nakon klupske promocije imati priliku da zasviramo nove pjesme pred širom publikom na festivalu koji je mnogo pomogao da se ovaj grad ozbiljno pozicionira u regionalnim okvirima - rekao je Bujić.

Svako veče koncerti na festivalu počinju od 19 časova, a ulaz je besplatan do 20.30 časova.

Poklon

Za publiku su povodom jubileja spremne zanimljive nagrade kao što su “Vikend na Jahorini”, besplatno ljetovanje, a poseban poklon je besplatan ulaz do 20.30, a nakon toga minimalna cijena ulaznice od 10 KM.

- Kao i svake godine očekuje se veliki broj turista iz regiona i dogovorili smo se da tokom tri dana festivala za posjetioce organizuju raznovrsne dnevne sadržaje: obilaske Banjaluke i okoline, vožnju dajak čamcem i druge turističke sadržaje - naveo je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana