Svadba Ane Sokolović na Bemusu

Tanjug
Svadba Ane Sokolović na Bemusu

Opera "Svadba" srpske kompozitorke iz Kanade Ane Sokolović, za koju je autorka dobila prestižno priznanje "Nacionalno blago Kvebeka", imaće srpsku premijeru 17. oktobra u okviru 44. Bemusa, na sceni Ateljea 212.

Publika u rodnom gradu kompozitorke lako će razumijeti operu za šest ženskih glasova, za koju su uzeti tekstovi iz narodnih pjesama koji se pjevaju u toku djevojačke večeri, koje su kanadske operske pjevačice na premijeri u Kanadi pevale na srpskom.

U intervjuu kompozitorka značajnog opusa, za koji je u Kanadi dobila brojne nagrade, kazala je da će opera "Svadba" doći na Bemus sa operskom grupom koja je naručila i premijerno izvela tu operu u Kanadi "Queen of Puddings Music Theatre".

Malo poznata autorka u Srbiji, na pitanje kakvom se prijemu svoje opere nada na 44.Bemusu, rekla je da kontekst predstavljanja opere nije isti u Kanadi ili drugde u svijetu, i u Srbiji.

"Opera je pjevana na srpskom i samim tim što će beogradska publika razumjeti svaku riječ, pravi razliku, ali samo na prvi pogled jer je moja ideja bila da se inspirišem srpskim jezikom, običajima i da ih uzdignem da univerzalni nivo, a ne da pravim razliku", rekla je Sokolović.

Ona je istakla da su pjevači navikli da pjevaju na različitim jezicima, da u operskom svijetu i pjevači i publika ne razumiju uvijek tekst opere.

"Opere se pjevaju na italijanskom, eemačkom, engleskom, francuskom, ruskom, španskom, pa zašto ne i na srpskom", smatra kompozitorka koja je, kako je objasnila, željela da se inspiriše srpskim jezikom na muzički način, ali da prica koja ja ispričana, a radi se o djevojačkoj večeri, bude potpuno univerzalna.

"Djevojačke večeri postoje u svim kulturama, u svim epohama. Drugarice buduće mlade i sama mlada su srećne, spremaju mladu, ali i evociraju mladost, zbog nervoze dolazi i do konfiktnih situacija. A sve to je univerzalno. Dakle, prepoznatljiva tema sa novom balkanskom bojom", ispričala je Sokolović.

Sokolović (44) je diplomirala kompoziciju u Novom Sadu u klasi Dušana Radića, postdiplomske studije pohađala je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu kod Zorana Erića, a doktorske studije završila je u Kanadi gdje živi od 1992.godine.

Autorka 40 kompozicija za razne sastave, od solista do orkestra, uključujući i muziku za scenu, operu i moderan balet i filmsku muziku, nagrađivana od strane stručne kritike, kolega muzičara, a veoma dobro primljena kod publike, rekla je da ne zna šta njena djela čini tako komunikativnim sa publikom i kritikom u Kanadi.

"Prve nagrade su stigle za studentske radove, za ''Geometrie sentimentale'' sam dobila nagradu CBC/Radio-Kanade za mlade kompozitore kao i Grand Pri svih kategorija, stizale su nagrade za kompozitora godine, za najveći broj izvedenih dijela te godine u Kvebeku, za izuzetnu karijeru", ispričala je autorka opere "Svadba" za koju je dobila nagradu Nacionalnog Art Centra u Otavi, nagradu Dora.

"Kruna svega je prošla godina, godina omaža, gdje mi je, na poziv društva za savremenu muziku Kvebeka, održano više od dvjesta koncerata širom Kanade, u okviru toga sam u kvabeškom parlamentu bila proglašena za ''Nacionalno blago Kvebeka''", ispričala je kompozitorka.

Nagrade kompozitorku obimnog i značajnog opusa nisu "uspavale", po prirodi je, kako kaže, vrlo znatiželjna i želi da u svakoj novoj kompoziciji istražuje puteve koje ne poznaje potpuno, priznanja stimulišu da nastavi tu istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana