Stižu anđeli bez krila

Nikola Lugić
Stižu anđeli bez krila

Kit Ričards sprema novi album, ali ne sa "Rolingstonsima". Na albumu "Wingless Angels", koji je počeo da radi prije više od 30 godina, naći će se i numere koje je snimio s pjevačem sa Jamajke Džastinom Hindsom, koji je umro prije pet godina.

Album u prodaju stiže 23. septembra, a krajem ljeta treba da se pojavi prvi singl.

Ričards je engleski gitarista, tekstopisac, pjevač i član međunarodno popularne britanske muzičke grupe "Rolingstons" još od 1962. godine.

Širom svijeta poznat je kao "prva gitara" ovog popularnog rok benda. Sa svojim koautorom u pisanju pjesama i vodećim vokalom "Stonsa" Mikom Džegerom napisao je i snimio mnogobrojne pjesme uključujući "Satisfaction", "Jumpin' Jack Flash", "Miss You" i "Start Me Up". Iako se njegovo muzičko stvaralaštvo prvenstveno veže za "Stonse", objavio je i tri samostalna albuma te uspješno učestvovao u mnogo projekata sa veličinama poput Toma Vejtsa "The Edgea", Aretom Franklin i drugima. Kao gitarista Ričards je najpoznatiji po svom inovativnom, ritmičnom sviranju na ovom instrumentu. Tokom karijere koristio je mnoge modele gitara, ali je rekao da mu nije bitno na kom modelu gitare svira.

- Nije mi bitno ko je proizvođač gitare na kojoj sviram. Dajte mi pet minuta i sve će zvučati isto - rekao je Ričards.

Ipak, često je znao da zahvaljuje Leu Fenderu i drugim proizvođačima gitara zbog toga što prave dobre instrumente. Divi se solo izvođenju Čaka Berija u pjesmi "Little Queenie", za koje misli da je najbolje sviranje na gitari svih vremena.

- Njegovo sviranje na gitari je tako uzvišeno! Poslije njega spomenuo bih Skotija Mura i njegov solo iz pjesme "Mystery Train" sa Elvisom - istakao je Ričards, prenose portali.

Često ga nazivaju i "licem rokenrola", budući da je kroz više od četrdeset godina svoje karijere postao istinska ikona rok muzike. Pod ti­m se ne misli samo na njegov izuzetan muzički opus, najviše ostvaren kroz karijeru sa "Stonsima", već i na njegov, čak i za standarde rok zvijezda, raskalašen život. Alkohol, droga i cigarete u enormnim količinama bile su velikim dijelom sastavni dio njegovog života. Na pitanje magazina "NME" ko je najveća rok zvijezda svih vremena, Kit je skromno odgovorio:

- Ja! Mislim da se to ne treba ni govoriti. Ne kažem ja sam za sebe da sam najveći, ali mnogi drugi mi to stalno govore. Samo sam ono što jesam i tako se i ponašam - odgovorio je Ričards.

Prema njegovim riječima, nikada ne treba vjerovati nekome ko kaže da ti je ostalo šest mjeseci života.

- Nekoliko doktora mi je reklo da mi je ostalo šest mjeseci života, a ja sam išao na njihove sahrane. Jednostavno im ne vjerujem. Ne kažem da nema dobrih doktora, ali na generalnom nivou, uopšte im ne vjerujem - rekao je Ričards.

Bilo bi nepravedno izostaviti tri žene koje su umnogome uticale na njegov život. Njegova prva ozbiljnija djevojka bila je Linda Keit, koja je kasnije jurila za Džimijem Hendriksom, zatim svojevremena muza "Stonsa" glumica Anita Palenberg, koja je bila i Kitova prva žena. Veza sa Anitom trajala je više od deset godina, kada je krajem sedamdesetih Ričards upoznao Peti Hansen, kojom je već od početka osamdesetih srećno oženjen.

Pirati s Kariba

Kit Ričards je pokušao da se oproba u filmskim vodama, te se pojavio u filmu "Pirati sa Kariba: Na kraju svijeta", objavljenom u maju 2007. godine. Glumio je oca kapetana Džeka Speroa, kojeg je glumio Džoni Dep.

- Džoni i ja smo se stvarno dobro zabavljali tokom snimanja. Pretpostavljao sam da će snimanje biti uzbudljivo, ali toliko zabave ni ja nisam mogao da zamislim - izjavio je Ričards.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana