Stiže Vestova uvrnuta fantazija

Nikola Lugić
Stiže Vestova uvrnuta fantazija

Kanije Vest napisao je na svom "Tviter" nalogu da će njegov peti album stići u prodavnice za malo više od mjesec. "Moja prelijepa, mračna, uvrnuta fantazija stiže", napisao je on i time riješio dilemu oko imena albuma, pošto je ranije nagovještavao da će se zvati "Good ass job ".

-          Novi album "My beautiful dark twisted fantasy" stiže 22. novembra - saopštio je reper.

Vest je publiku proteklih sedmica svakog petka častio po jednom novom pjesmom na internetu, ali je tu praksu prekinuo pošto su pjesme koje nisu bile predviđene za objavljivanje ipak "procurile" na svjetsku mrežu.

Produkciju albuma potpisuju Di Džej Premijer, RZA, Ku Tip i mnogi drugi, a još uvijek nije poznato ko će gostovati na njemu. Posljednji album "808s&Heartberak" dobitnik 12 "Gremija" objavio je 2008. godine. Reper je nedavno uživo predstavio numeru "Runaway" i najavio da će snimiti i film od 40 minuta inspirisan tom pjesmom.

Kanije Omari Vest rođen je 8. juna 1977. godine u Atlanti. Svoj debi-album "The College Droput" objavio je 2004. godine. Njegova prva tri albuma osvojila su mnoge nagrade i pohvale kritičara. Svi albumi su imali veliki komercijalni uspjeh, a tri od četiri njegova albuma su osvojila prvo mjesto na top-listama u SAD. Vest vodi i svoju izdavačku kuću "GOOD Music". Vestova maskota je medvjed gubitnik, plišani medvjed koji se pojavljivao na omotima tri od četiri njegova albuma, kao i na mnogim singlovima i u video-spotovima. Reper je slavu stekao producirajući za "Roc-A-Fella Records", gdje je bio prepoznat zbog svog rada na albumu poznatog repera Džej Zija "The Blueprint", kao i zbog rada na hit singlovima muzičkih autora kao što su Ališa Kiz, Ludakris i Dženet Džekson.

Vestov zvuk je bio veoma primijećen na albumu "The Blueprint", koji je izašao 11. septembra 2001. godine. Uskoro je postao ozbiljan igrač na hip-hop sceni, ali je imao problema da pronađe nekog kod koga bi mogao da potpiše ugovor za ploču. Čak je i Džej Zi priznao da se njegova izdavačka kuća nećkala oko toga da li da podrži Vesta kao repera, misleći o njemu prvenstveno kao o producentu. Muzičar je 23. oktobra 2002. godine imao tešku saobraćajnu nesreću i jedva je preživio. Ta nesreća ga je inspirisala da napiše svoj prvi singl "Through the Wire". Vestova vjera u Boga je očigledna u mnogim pjesmama i te pjesme postale su okosnica njegovih dobrotvornih nastupa kao što je koncert "Lajv 8". Neke od ovih pjesama su izašle na njegovom debitantskom albumu koji mu je donio svjetsku slavu.

Radi promjene pravca, tokom 2005. godine, započeo je saradnju sa američkim filmskim kompozitorom Džonom Brajonom. Njihova saradnja je izrodila Vestov drugi, eklektičniji album koji je dostigao vrh na top-listama nebrojenih kritičara i proglašen je albumom godine od strane mnogih štampanih izdanja.

Takođe, Vest je bio upleten u nekoliko kontroverzi tokom svoje karijere. U januaru 2006. godine Vest je započeo kontroverze kada se pojavio na naslovnici časopisa "Rolingstoun" obučen kao Isus i noseći vijenac od trnja. Kasnije, tokom 2006. godine, izazvao je niz incidenata na dodjelama muzičkih nagrada. Poslije objavljivanja nominacija za dodjele "Gremi" nagrada, Vest je izjavio da će "imati problem" ako ne bude osvojio nagradu za najbolji album godine. Devetog septembra 2007. godine, tokom emisije "Saturday Night Live", Vest je nagovijestio da njegovo rasno porijeklo igra ulogu u tome što nije izabran da otvori "MTV Video Music Awards". Tom prilikom je izjavio: "Možda moja koža nije dobra". Nastupao je na ovom događaju i te večeri je izgubio svih pet nagrada za koje je bio nominovan. Bio je vidno uznemiren pošto je izgubio na dodjeli VMA dvije godine zaredom i izjavio da se neće vraćati na MTV. U septembru 2009. godine, takođe na dodijeli MTV nagrada, dok je Tejlor Svift primala svoju nagradu za najbolji ženski spot, Vest se popeo na binu, uzeo joj mikrofon i rekao da je spot Bijonse Nouls za pjesmu "Single Ladies", koji je isto bio nominovan - jedan od najboljih spotova ikad snimljenih. Ubrzo je sklonjen sa bine i izbačen iz daljeg programa zbog svog ponašanja. Kada je zatim Bijonse dobila nagradu za najbolji spot godine za istu pjesmu, pozvala je Sviftovu da završi svoj govor. Vest je zbog svog ispada bio meta kritike velikog broja slavnih ličnosti i američkog predsjednika Baraka Obame, koji je nazvao Vesta "magarcem" u jednom nezvaničnom komentaru.

Džordž Buš

Na dobrotvornom koncertu povodom sakupljanja novca za žrtve uragana "Katrina" Vest je bio jedan od govornika. Tokom govora Vest je počeo da odstupa od svog scenarija. Glumac Majk Majers, sa kojim je Vest bio u tandemu, govorio je za njim i nastavio da čita scenario. Kada je bio red na Vesta da govori, on je rekao: "Džordž Buš ne haje za crnce". U tom momentu je producent Rik Kaplan isključio mikrofon i prebacio kameru na Krisa Takera koji nije bio svjestan ovog reza prvih nekoliko sekundi. Ipak, Vestov komentar stigao je do većine stanovnika u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana