Stiže luksuzna verzija albuma “Diamonds and Pearls”

Branislav Predojević
Stiže luksuzna verzija albuma “Diamonds and Pearls”

MINEAPOLIS - Proširena luksuzna verzija Prinsovog povratničkog albuma “Diamonds and Pearls”“ iz 1991. godine sa 47 ranije neobjavljenih pjesama biće objavljena 27. oktobra.

Dvostruko platinasti album “Diamonds and Pearls” označio je novi početak Prinsove karijere početkom devedesetih, nakon relativno lošeg komercijalnog uspjeha i kritičkog prijema albuma “Graffiti Bridgea” iz 1990 godine. Čuveni muzičar okupio je tada novi prateći bend “New Power Generation”, uz snažan oslonac na starinski analogni zvuk uz naglašene uticaje fanka, soula i hip-hopa, kojim se uspješno vratio na top-liste.

Sam muzičar rekao je da se želio vratiti živom zvuku jer je bio zasićen digitalnom muzikom sa top-lista pa je okupio vrhunski bend pojačan reperom Tonijem Moslijem.

- Okupio sam novi bend i svirao uživo u studiju za album “Cream” jer su svi ostali koristili elektronske bubnjare i kompjutere, pa sam ja svoje bacio - rekao je Prins.

Numera “Cream” bila je Prinsov peti i posljednji američki hit broj jedan na top-listama, a prateća turneja nakon albuma bila je apsolutni trijumf širom planete. Tandem plesačica Lori Verner i Robija Lalorte, poznate kao Dijamant i Biser, pojavile su se u muzičkim spotovima sa albuma, a takođe su učestvovale  kao gošće turneje. Album je izbacio šest singlova, uključujući “Gett Off”, “Cream”, “Money Don't Matter 2 Night”, “Insatiable”, “Thunder” i naslovnu pjesmu, koji su postali veliki hitovi, dok su kritike bile pomiješane, od pohvala do optužbi za samoponavljanje. Bubnjar Majkl Blend nije imao dilemu o nastanku i vrijednosti albuma jer je za njega bilo fascinantno gledati pop genija u formi.

- Polagano smo gledali kako pop genije dolazi u formu i koristi uticaje modernog soula i  hip-hopa da redefiniše svoj zvuk izbacujući sjajne pjesme u studiju. Prins je zaista pokušavao da i dalje bude on i da se kreće naprijed kroz čitav taj fenomen ranih devedesetih - rekao je Blend.

Ipak, ne treba zaboraviti da je Prins nakon uspjeha albuma potpisao ogroman ugovor sa “Vorner bradersom”, a potom samo 18 mjeseci kasnije odbacio sopstveno ime, počeo da koristi neimenovani simbol kao potpis, uz pravi krstaški rat protiv diskografske kuće koji mu je skoro uništio karijeru.

Novi boks-set najavljen je sa dvije dosad neobjavljene pjesme iz kolekcije, “Alice Through the Looking Glass “ i rani miks  numere “Insatiable”. Prošireni boks-set “Diamnonds and Pearls” predstavlja prvi veliki projekat od strane Prinsove zadužbine otkako je prethodno neobjavljen album “Welcome  2 America” objavljen u julu 2021. godine.

Paket

Reizdanje dolazi u dva paketa, gdje disk verzija uključuje ​​sedam CD diskova i blu-rej disk sa koncertnim nastupima, dok vinil izdanje sadrži 12 LP ploča.

Set uključuje diskove posvećene remasterisanom originalnom albumu, remikse i singlove, B-strane i izvode. Tu je i nikada ranije objavljen audio-snimak  nastupa Prinsa na turneji “Diamnonds and Pearls”, snimljen u klubu “Glam Slam” u januaru 1992. godine u Mineapolisu. Biće dostupan i 7-inčni vinil boks-set, ograničen na 1.991 primjerak koji sadrži šest singlova iz 1991. i 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana