Stefan Milenković i "Muzikon" 16. maja u Botaničkoj bašti

Tanjug
Foto: Vikipedija

BEOGRAD - Proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković prvi koncert uživo pred publikom, od kada se 2020. vratio iz SAD tokom pandemije, imaće sa poznatim kamernim orkestrom "Muzikon" 16. maja u beogradskoj Botaničkoj bašti.

Na koncertu pod nazivom "Čajanka" publika će imati priliku da uživa u zanimljivom programu - "Serenada za gudače" Petra Iliča Čajkovskog i "Godišnja doba" Astora Pjacole.

Sam koncert će biti organizovan u skladu sa svim epidemiološkim merama, tako da je broj karata ograničen, mjesta neće biti numerisana, ali se auditorijumu preporučuje raniji dolazak, u najljepšu prirodnu oazu Beograda, kako najavljuju organizatori.

Kamerni orkestar Muzikon sa "Čajankom" otvara svoju četvrtu koncertnu sezonu "Coinflip" koja prema konceptu predstavlja spoj tradicionalnog i savremenog, nekonvencionalnog izvođenja djela klasične muzike.

Kroz programe, aranžmane i lokacije, Muzikon će predstaviti koncerte koji čine "dvije strane novčića", ideje o izvođenju klasične muzike u 21. vijeku.

Neki od koncerata su u klasičnoj formi sa fokusom na usavršavanje izvođenja i saradnji sa gostujućim solistima - vrhunskim stručnjacima iz branše, dok su ostali koncerti eksperimentalni u pogledu žanra kompozicija i pružaju publici novu perspektivu iz koje posmatraju klasičnu muziku.

Violinista Stefan Milenković je poznat u cijelom svijetu zbog svojih izuzetnih umjetničkih sposobnosti, ali i zbog životne posvećenosti humanitarizmu.

Postao je poznat kada je sa 10 godina bio pozvan da nastupi pred tadašnjim predsjednikom SAD Ronaldom Reganom, u Bijeloj kući, na božićnom šou programu.

Poslije ovog spektakularnog nastupa, uslijedio je poziv predsjednika Rusije, Mihaila Gorbačova, a čak je nastupao i dva puta pred Papom Jovanom Pavlom II.

Međunarodna karijera mu je veoma bogata i uključuje saradnju i nastupe sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije, kamernim orkestrima Orfeus i Aspen, simfonijskim orkestrom Indijanopolisa, Meskom državnom simfonijom, simfonijskim orkestrom države Sao Paolo u Brazilu, kao i simfonijskim orkestrima Melburna i Kvinslenda u Australiji.

Sarađivao je sa svjetski značajnim dirigentima - Loren Mazel, Danijel Oren, Vladimir Fedosejev, Lu Jia, Lior Sambadal i En Sao.

Prije skoro dvije decenije, tačnije 2002. godine proglašen je za "umjetnika 20. vijeka" u Beogradu.

Stefan Milenković je svoju karijeru započeo veoma mlad, nastupajući sa svojim prvim orkestrom kada je imao svega pet godina, a već sa sedam ljeta osvojio je prvu nagradu na međunarodnom violinskom takmičenju "Jaroslav Kozian".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana