Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo: Srpskim i ruskim kompozicijama proslavili jubilej

Cvija Mrkonjić
Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo: Srpskim i ruskim kompozicijama proslavili jubilej

Banjaluka - Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" još jednom je svojim raskošnim anđeoskim vokalima pružilo užitak publici nastupivši na tradicionalnom godišnjem koncertu, koji je održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra isprativši tako godinu na izmaku.

Članovi mješovitog hora, kao i solisti, nastupili su u ponedjeljak izvodeći djela srpskih i ruskih autora, među kojima su Stevan Stojanović Mokranjac, Pavel Česnokov, Aleksandar Arhangelski i Vladimir Milosavljević.

Prema riječima dirigenta Nemanje Savića, na repertoaru su bili zastupljeni kompozitori koji su imali poseban afinitet za horska stvaralaštva.

- Imamo bogat repertoar koji obuhvata nekoliko sati duhovne i svetovne muzike različitih autora. Izvodimo dela od srednjovekovne muzike do dela savremenih autora i sa našim repertoarom u stanju smo da se predstavimo na najvišem umetničkom nivou publici bilo gde u svetu - istakao je Savić.

On je kazao da je ovaj koncert bio uvod u predstojeće praznike, ali i prilika da se "Jedinstvo" još jednom na kraju godine predstavi publici koja je toplo i srdačno pozdravila njihova izvođenja.

Na godišnjem koncertu, koji je održan u okviru obilježavanja 122 godine od osnivanja Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo", kao solisti su nastupili soprani Karolina Mihajlović i Biljana Kerkez.

Publika je imala priliku da čuje i tenore Živana Živanovića i protođakona Radojicu Žagrana, bariton Lazara Radoju, te bas protonamjesnika Zorana Pajkanovića, dok je na harmonici svirao Aleksandar Tripković. Sve to pod palicom dirigenta Savića, čija su autorska djela takođe bila izvođena na koncertu.

U toku više od vijeka postojanja jedno od najstarijih društava u Srpskoj i BiH održalo je nekoliko hiljada koncerata u cijelom svijetu, što je nesumnjiva potvrda njegovog kvaliteta i predanog rada.

Samo tokom ove godine hor je, osim Banjaluke i mnogih drugih gradova širom Republike Srpske, nastupao i u Zagrebu, Sarajevu, Lucernu, Cirihu, Bernu, Bratislavi i Beču.

Savić je kao naročito značajno gostovanje istakao ono u SAD, u okviru kojeg su održani koncerti u Njujorku, Patersonu, Bostonu i Čikagu.

Da dostojno predstavljaju Srpsku i Banjaluku te da su nenadmašni u duhovnom horskom pjevanju dokazuju i brojna priznanja koja su dodjeljivana ovom društvu.

Nagrade

Na godišnjem koncertu Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" uručene i jubilarne nagrade dugogodišnjim članovima.

Nagradu za deset godina rada dobila je Nina Bašović, nagrade za 15 godina rada pripale su Andreji Petrović i Nikolini Rudić, dok je priznanje za dvije decenije rada u horu dodijeljeno solisti Lazaru Radoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana