Srpski sopran svjetskog glasa

RTS
Srpski sopran svjetskog glasa

Beograd - Bogata biografija soprana Milke Stojanović ovekovječena je u monografiji Raška Jovanovića, prenosi RTS.

Ova operska diva je nagradom časopisa “Opera njuz” svrstana u četiri najljepša glasa 20. vijeka, a njeno ime je upisano i u enciklopediju najvećih sto muzičara svijeta od strane Internacionalnog biografskog instituta iz Kembridža.

U Narodnom pozorištu u Beogradu nedavno je promovisana monografija posvećena Milki Stojanović, jednom od najboljih srpskih dramskih soprana, operskoj divi koja je osvojila svijet - od Narodnog pozorišta u Beogradu, milanske Skale, evropskih scena, do čuvenog Metropolitena, takozvanog operskog Olimpa.

Uporna i disciplinivana, usmjeravana strogim pedagoškim metodama od najranijeg djetinjstva - Milka Stojanović je morala da postane neko.

Neko sa očaravajućim glasom.

- Ja sam oduvek imala jednu veliku sigurnost, jednu veliku želju da se ostvarim i da uspem u jednom velikom svetu - kaže Milka Stojanović.

Nakon debija na sceni Opere Narodnog pozorišta, brzo su uslijedili pozivi i iz drugih operskih kuća iz Evrope, a potom su joj širom otvorena vrata Metropolitena gdje je pjevala sa gigatnima poput Franka Korelija, Lučana Pavarotija, Nikolaja Gede, Plasida Dominga.

Njen doprinos svjetskom operskom izvođaštvu potvrđuju prije svega inostrana priznanja poput nagrade Zlatni glas njujorškog časopisa “Opera Njuz”, kojom je svrstana u četiri najljepša glasa 20. vijeka, kao i priznanje Internacionalnog biografskog instituta iz Kembridža koji je njeno ime upisao u svoje enciklopediju najvećih sto muzičara i vrhunskih profesionalaca svijeta.

- To zaista smatram nekim vrhom svog života i svoje karijere. I to je nešto što vas ispunjava nekim ponosom, radošću - kaže Stojanovićeva.

Monografija autora Raška V. Jovanovića u potpunosti otkriva bogatu umjetničku biografiju srpske umjetnice, ali i njena ljudska i umjetnička uvjerenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana