Srpski prevod knjige Boba Dilana “Filozofija moderne pesme”: Ispovijest slobodnog lutalice filozofa

Branislav Predojević
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Geopoetika” u okviru svoje edicije “Notni spisi” objavila je knjigu eseja nobelovca Boba Dilana “Filozofija moderne pesme” u srpskom prevodu Zorana Paunovića.

Bogato ilustrovana knjiga “Filozofija moderne pesme” sadrži 66 veoma subjektivnih eseja o pjesmama neobično dragim Dilanu. 

Uprkos pomalo obmanjujućem naslovu “Filozofija moderne pesme” nije nikakva filozofska rasprava o umjetnosti i song-rajterskom zanatu. Numere o kojima Dilan piše kreću se u veoma širokom rasponu, od rokenrol klasika, preko revolucionarnih himni, do potpunih opskuriteta.

Pored Dilanovog nevjerovatnog muzičkog znanja u ovoj knjizi najviše dolazi do izražaja njegova nepogrešiva sposobnost da precizno odredi šta pjesmu ili izvođača izdvaja u moru savremenika. 

- Među izvođačima koji su se našli u Dilanovom izboru su i naizgled nespojivo različiti interpretatori kao što su Džudi Garland i grupa “Kleš”, Bing Krozbi i Elvis Kostelo, Domeniko Modunjo i “Alman Broders bend”, dok s druge strane nema ni “Bitlsa”, ni “Stonsa”, ni mnogih drugih koji podrazumevano predstavljaju “obaveznu lektiru”. Za Dilana, međutim, ništa nije nespojivo i ništa nije obavezno, što vrlo jasno pokazuju i tekstovi posvećeni odabranim pesmama, svakoj po jedan. Bob Dilan je i u svojim esejima lucidan, nepredvidljiv i potpuno jedinstven autor - rekao je Paunović.

Pisac i osnivač “Geopoetike” Vladislav Bajac kaže da nas Dilan u svojim poodmaklim godinama podsjeća da njegovom znanju, percepciji i kreaciji, ni posle Nobelove nagrade za književnost, kraja nema. 

- Muzičkoj turneji bez kraja pridodao je i književnu. Bob Dilan je verovatno najneobuzdaniji pisac među muzičarima i najneukrotiviji muzičar među piscima. Takoreći slobodno lutajući filozof. Svirajući peripatetik - rekao je Bajac.

Knjiga takođe uključuje više od 100 fotografija, te notnih zapisa rifova iz numera koje je Dilan obradio u njoj. Džonatan Karp, predsjednik i izvršni direktor izdavačke kuće “Sajmon i Šuster”, koja je izdala knjigu na engleskom jeziku, rekao je da je ovo knjiga koju je mogao samo Dilan napisati.

- Objavljivanje briljantnog djela Boba Dilana je međunarodna proslava pjesama jednog od najvećih umjetnika našeg vremena. Knjigu “Filozofija moderne pesme” mogao je samo napisati Dilan. Njegov glas je jedinstven, a njegov rad prenosi njegovo duboko uvažavanje i razumijevanje pjesama te ljudi koji su te numere učinili živim svima nama - rekao je Karp.

SADRŽAJ

Ova knjiga je prva Dilanova publikacija od hvaljene autobiografske knjige “Hronike: Dio prvi” iz 2004. godine, nagrađene “Pulicerovom nagradom”.

Iako “Filozofija moderne pjesme” nije nastavak “Hronike”, ona će sigurno biti fascinantna za Dilanove fanove koji nikada nisu imali priliku da ga čuju kako raspravlja o zanatu pisanja pjesama sa toliko detalja. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost napisao je 338 stranica, koje su dijelom kritika, dijelom društveni komentar, dijelom fikcija, dijelom komedija, dijelom filozofija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana