Srpske pjesme na koncertu u Pitsburgu

Dejan Jovičić
Srpske pjesme na koncertu u Pitsburgu

Srbac - Operska diva Verica Vranić-Cvetković iz Srpca, koja već nekoliko godina uspješno gradi karijeru u Americi, veliki povratak na scenu imaće 15. septembra na koncertu u Pitsburgu.

Koncert na kojem će nastupiti Verica Vranić-Cvetković biće posvećen slovenskoj klasičnoj muzici.

- Nastupiću sa baritonom Dimitrijem Lazićem i talentovanim pijanistom Đorđem Nešićem, uz čuvena djela Rahmanjinova, Dvoržaka, kao i brojnih srpskih autora - najavila je Verica.

Kada je prije deset godina završila srednju muzičku školu u Banjaluci, u klasi profesora Dejana Herakovića, Verica Vranić-Cvetković nije ni sanjala da će jednog dana izaći na veliku pozornicu kao magistar opere u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova perspektivna operska pjevačica već punih sedam godina živi u Americi i za to vrijeme je održala više od dvadeset koncerata u Njujorku, Vašingtonu, Los Anđelesu, Nju Džersiju, Filadelfiji, Santa Barbari, Ročesteru, Konektikatu, Dalasu i Čikagu.

- U Americi sam se obrela nakon što sam završila Muzičku akademiju u Beogradu, gdje sam diplomirala sa najvišom ocjenom u klasi operske dive Radmile Bakočević. Želja za novim izazovima dovela me je na postdiplomske studije na Bruklin koledž u Njujorku, gdje sam bez problema prošla audiciju. Školovala sam se kod čuvenih profesora Triš Mekarti i Marka Šnajbla, a dobila sam i stipendiju - priča Verica.

Amerikanci su bili oduševljeni njenim talentom, što ne čudi, jer je prethodno usavršavala svoj glas u Srpskom pjevačkom društvu “Jedinstvo” iz Banjaluke. Ona je zajedno sa “Jedinstvom” predstavljala Republiku Srpsku na takmičenjima u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

- Oprobala sam se u brojnim operama u Narodnom pozorištu u Beogradu, među kojima bih posebno izdvojila Sterijinu “Pokondirenu tikvu” i Pučinijevu “Sestru Anđeliku” - kaže Verica, koja pjeva i na francuskom, njemačkom, italijanskom, ruskom i češkom jeziku.

Paralelno sa karijerom, cvjetala je i njena ljubav sa Srbislavom Cvetkovićem, sa kojim se vjenčala prije tri godine. Operska diva priča da joj u Americi mnogo nedostaje rodni kraj, otac Milorad, majka Stojanka, sestra Vesna i brat Dragan.

- Dolazila sam na sestrino vjenčanje prije četiri godine, a planiram da ponovo dođem 2014. godine. Nadam se da će biti mogućnosti da u svom zavičaju održim neke koncerte, što bi me jako radovalo - ističe Verica Vranić-Cvetković.  

Nagrada

Verica Vranić-Cvetković je za uspjehe koje je postigla na muzičkoj sceni dobila priznanje od opštine Srbac. Ovoj operskoj divi je još prije pet godina uručena zahvalnica i novčana nagrada na proslavi Dana opštine Srbac, kada je  proglašena i ambasadorom opštine u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana