Srebro iz Graca za jubilej

Aleksandra Madžar
Srebro iz Graca za jubilej

Bačka Palanka - Crkveni hor “Sv. Jovan Krstitelj” iz Bačke Palanke, pod dirigentskom palicom Snežane Žujić, upotpunio je jubilarnu, dvadesetogodišnjicu kontinuiranog rada još jednim priznanjem.

- Na Prvim evropskim horskim igrama u Gracu, od 14. do 21. jula, u okviru kojih je održano austrijsko svetsko takmičenje horova, naš hor se okitio srebrnim odličjem. Pevači iz svih krajeva sveta došli su u Grac da pokažu svoje pevačko umeće, pa se među 72 hora iz 35 zemalja sveta našao i naš hor, kao jedini predstavnik iz Srbije - rekla je Snežana Žujić.

Organizator takmičenja u Gracu je Interkultur njemačka fondacija, čija je djelatnost usmjerena na organizovanje raznih muzičkih takmičenja, seminara i horskih sedmica.

Horovi su se takmičili u više kategorija, a hor “Sv. Jovan Krstitelj” bio je u kategoriji mješovitih horova za sakralnu muziku.

- Takmičarski deo programa održavao se u Marija Hilfer Kirhe, a osim nas, u ovoj kategoriji predstavilo se još šest horova iz Japana, Nemačke, Češke, Australije, Nigerije i Kine. Petočlani žiri činili su vrhunski muzikolozi iz Nemačke, Malte, Italije, Poljske i Austrije - kazala je Žujićeva.

Poštujući pravila i propozicije ovog takmičenja, 24 pjevača sa dirigentom hora Snežanom Žujić na čelu, nastupila su sa četiri kompozicije: “Vkusite i vidite” Kir Stefana Srbina (15. vijek), “Tebe pojem” Stevana Stojanovića Mokranjca, “Hvalite ime Gospodnje” Svetislava Božića i “Angelski sobor” P. I. Čajkovskog. Prve tri kompozicije su djela srpskih autora, a cilj je bio predstavljanje srpske muzike kroz epohe.

Osim takmičarskog dijela, organizatori su horu iz Bačke Palanke omogućili da na otvorenom prostoru Landhaushofa održi prijateljski koncert pod nazivom “Balkan spirit”, a za ovu priliku je kroz pjesmu trebalo predstaviti folklor svoje zemlje.

- Uz narodne instrumente izveli smo bogat program srpskih narodnih pesama iz raznih krajeva zemlje (Bosna, Kosovo, Crna Gora, Istočna Srbija - Homolje, Vojvodina… i dr.). Za ovaj nastup devojke su imale posebne haljine, a muški deo hora narodne pojaseve - kazala je Žujićeva.

Istakla je da je koncert bio dobro posjećen, a da su napravili dobar izbor kompozicija govori i činjenica da je svaka pjesma bila ispraćena dugim aplauzima i ovacijama.

Horisti su za vrijeme boravka u Gracu imali priliku da uživaju u prelijepim građevinama u starom jezgru grada, a posjetili su i Muzej savremene umjetnosti. U velelepnoj kongresnoj sali u centru Graca pratili su izvođenja horova, program takmičenja, ali i dodjelu nagrada.

- U kongresnoj sali “Štefanzal” imali smo priliku da slušamo Verdijev “Rekvijem”. Na kraju boravka pevali smo na liturgiji u hramu Sv. Ćirila i Metodija u Gracu, a posle liturgije održali smo i koncert u istom hramu - rekla je Žujićeva.

Parada horova

- Posebnu atrakciju predstavljala je parada svih horova do glavnog trga, uz državna obeležja. Gradonačelnik Graca obratio se svim učesnicima, uz želju da se sledeće godine opet svi vidimo u Rigi, koja će tada biti grad domaćin ovog takmičenja - kazala je Snežana Žujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana