Snimljen do­ku­men­ta­rac o električnoj gi­ta­ri

Glas
Snimljen do­ku­men­ta­rac o električnoj gi­ta­ri

Ame­ri­čki fil­mski re­ži­ser i pro­du­cent Dej­vis Ga­gen­hajm sni­mio je do­ku­men­tar­ni film o naj­po­pu­lar­ni­jem in­stru­men­tu da­našnjice – elek­tri­čnoj gi­ta­ri.

O gi­ta­ri svo­jim dje­lom svje­do­če tro­ji­ca vir­tu­oza na ovom in­stru­men­tu - Džimi Pejdž (“The The Džardbirds” , “Led Zeppelin”) ko­ji je obilježio šez­de­se­te i se­dam­de­se­te go­di­ne pro­šlog vi­je­ka, E (“U2”) je­dan od si­no­ni­ma za naj­boljeg gi­ta­ris­tu osam­de­se­tih, te Džek Vajt (“The White Stripes”, “The Raconteurs”) kao pred­sta­vnik no­vo­mi­le­ni­jum­ske sce­ne.

U ne­for­mal­nom dru­ženju Pejdž, Edž i Vajt pri­ča­ju ka­ko oni do­življava­ju elek­tri­čnu gi­ta­ru, ka­ko je sva­ki od njih os­tva­rio svoj pre­po­znatljivi zvuk i na­ra­vno, de­mon­stri­ra­ju svo­ju svir­ku kroz za­je­dni­čki “džem sešn”.

Naj­ra­ni­ji do­ku­ment o svi­ranju elek­tri­čne gi­ta­re da­ti­ra iz 1932. go­di­ne. In­stru­men­ta­list iz Vi­či­te u Kan­za­su Gejdž Bru­er, de­mon­stri­rao je 2. okto­bra te go­di­ne dva pri­mjer­ka elek­tri­čnih gi­ta­ra ko­je je izra­dio ino­va­tor Džordž Bu­šamp iz Los An­đe­le­sa. Ne­što ka­sni­je, is­tog mje­se­ca, održao je i prvi kon­cert svi­ra­ju­ći elek­tri­čnu gi­ta­ru. Prvi po­zna­ti sni­mak na no­vom in­stru­men­tu ura­dio je džez gi­ta­ris­ta Džordž Bar­ns. On je 1938. go­di­ne u Či­ka­gu sni­mio dvi­je pje­sme “Sweetheart Land i “It’s a Low-Down Dirtdž Shame sa so­lo di­oni­ca­ma na elek­tri­čnoj gi­ta­ri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana