Slavni Erik Klepton izdaje boks-set od 12 vinilnih ploča: Kolekcija uspjeha i ličnih tragedija

Branislav Predojević
Slavni Erik Klepton izdaje boks-set od 12 vinilnih ploča: Kolekcija uspjeha i ličnih tragedija

LONDON - Legendarni gitarista Erik Klepton izdaje vinilni boks-set pod nazivom “The Complete Reprise: Studio Albums Volume 1”, koji na 12 ploča sadrži šest remasterizovanih studijskih albuma izdatih između 1983. i 1998. godine.

Kolekcija uz studijske albume sadrži dodatnu bonus ploču “Rarites Volume 1” (1983-1998), koju čini osam rijetkih snimaka iz ove ere.

Dva od njih su ranije neobjavljena, uključujući remiks Sajmona Klimija i pjesme “Pilgrim”. Među ostalim pjesmama su lajv verzije klasika “White Room” i “Crossroads” te nekoliko B-strana singlova. Svu muziku uključenu u ovaj set remasterisao je producent Bob Ludvig.

Ovih šest albuma pokrivaju period u karijeri slavnog gitariste koji je bio obilježen velikim profesionalnim uspjehom, ali i ličnim tragedijama i problemima. Prva ploča u kolekciji “Money & Cigarettes” snimljena je nakon njegovog povratka sa liječenja od alkohola, nakon čega se Klepton vratio na top-liste serijom komercijalno orijentisanih albuma “Behind The Sun”(1985), “August (1986) i “Journeyman” (1989), koje je producirao Fil Kolins.

Nakon tragedije sa pogibijom kolege Stivija Vona i članova Kleptonovog pratećeg benda u padu helikoptera (1990. godine) tokom zajedničke turneje te tragične smrti sina Konora naredne godine, gitarista se nakon ogromnog uspjeha živog albuma “Unplugged” (1992. godine), na albumima “From The Cradle” (1994) i “Pilgram” (1998) vratio bluz korijenima uz ličnije tekstove.

Prema njegovim riječima, muzika je u tom periodu bila jedini način izlječenja od boli i porodičnih problema.

- Gotovo podsvjesno sam koristio muziku za sebe kao lijek za iscjeljenje i upalilo je. Od muzike sam dobio veliku dozu sreće i mnogo iscjeljenja - rekao je Klepton.

Zvanično, ova raskošna kolekcija biće izdata 30. septembra, a izdavačka kuća “Varner” najavila je nastavak kolekcije sa još šest albuma koji su izdati u narednom periodu.

King

Kolekcija je najavljena nikad do sada objavljenom Kleptonovom verzijom pjesme “Born Under a Bad Sign”, bluz gitariste Alberta Kinga. Obrada je vjerna Kingovom originalu, koji je objavljen 1967. godine na istoimenom albumu, sa sporijim aranžmanom u stilu svamp bluz električne gitare i dubokim vokalom. Sam Klepton je pokojnog velikana Čikago bluza isticao kao jednog od ključnih uzora u karijeri, a ovu pjesmu je u drugoj verziji odsvirao na albumu “Wheels of Fire” sastava “The Cream”, gdje je vokale pjevao basista Džek Brus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana