Slavni album “Rumours” grupe “Fleetwood Mac” napunio 45 godina: Bezvremeni zvuci ljubavnih glasina

Branislav Predojević
Slavni album “Rumours” grupe “Fleetwood Mac” napunio 45 godina: Bezvremeni zvuci ljubavnih glasina

LOS ANĐELES - Tačno prije 45 godina 4. februara 1977. godine sastav “Fleetwood Mac” objavio je album “Rumours”, jednu od najkomercijalnijih i najuspješnijih ploča u istoriji rok muzike.

Sniman skoro godinu od 10 do 14 sati dnevno, uz korišćenje sedam studija za snimanje i nešto manje od milion dolara u troškovima produkcije, “Rumors” je napokon stigao na top liste i od tada nije pao.

Album je bio broj 1 na top listama tokom 31 sedmice, a magazin “Rolling Stone”, ga je proglasio 25. najvećim albumom svih vremena. Takođe, to je 10. najprodavaniji album ikada sa više od 40 miliona prodatih kopija do danas, a sadrži četiri top 10 singla “Go Your Own Way”, “Dreams”, “Don't Stop” i “Ypu Make Loving Fun”. Osvojio je “Gremi” za najbolji album iz 1977. i danas 45 godina kasnije, ostaje kao najuspješniji album benda.

Omotan rokenrol mistikom kojoj parira samo nekoliko albuma u istoriji pop muzike, zloglasna i opširno dokumentovana pozadina ovog albuma značajna je iz mnogo razloga. Sam po sebi revolucionarni album formalno je predstavio ambiciozni i izuzetno vješt tandem Lindzi Bakingem i Stivi Niks u pisanju pjesama. Energija i kompozicije ovog para su rekonstruisale zvuk i oživjele karijeru benda, koja je postepeno opadala nakon devet studijskih albuma, uglavnom inspirisanih bluz rokom iz doba dok je gitarista Piter Grin vodio bend.

Bubnjar Mik Flitvud i basista Džon Mekvi ostali su jedini originalni članovi grupe nakon odlaska Grina, Džeremi Spensera i Boba Velča, pa je bend pojačan gitaristom Bakingemom, klavijaturistkinjom Kristinom Mekvi i pjevačicom Stivi Niks.

Kreativna hemija koju su Amerikanci Bakingem i Niks gajili sa Britancima Flitvudom i bračnim parom Mekvi transformisala je grupu iz kultnog favorita sa skromnim uspjehom u međunarodne megazvijezde. U vrijeme kada su snimali album, svih petoro članova iz benda prolazilo je kroz bolne ljubavne raskide. Mekvijevi su se razvodili, veza Bakingema i Niksa bližila se kraju uz burne svađe pojačane alkoholom, a Flitvudova žena Džejn Bojd ostavila ga je zbog njegovog najboljeg prijatelja. Sve je to bila lična drama koja se uspješno prenijela u tekstove i muziku.

U retrospektivi album je uspio jer je to bila briljantna grupna terapija kroz muziku, a tuga je bila zarazno osjećanje u studiju, za koji je producent Ken Kejlat rekao je da je bio opkoljen svađama, kokainom i alkoholom. 

- “Rumors” je savršen album jer je imao sjajnu kombinaciju tekstova i dobro osmišljenih muzičkih komponenti. To je savršena vožnja za savršeno vrijeme - rekao je Kejlat.

Kristina Mekvi tvrdi da je tajna ploče u posvećenosti članova benda i vjere u njihovo muzičko partnerstvo.

- Često sam i dalje zapanjena kako smo, do­ đavola, uopšte uspjeli da je snimimo. Ali, to je bilo ono što nas je povezalo, znali smo da je muzika dobra - priznala je Kristin Mekvi.

U trilingu  sa albumima “Fleetwood Mac” iz 1975. i “Tusk” iz 1979. album “Rumors”, ostaje kreativni i komercijalni trijumf grupe, a Stivi Niks tvrdi da je njegova neuništivost u tome što ne može postati dosadan.

- Nikad mi nije dosadno kada uletimo u jednu od naših velikih hit pjesama, jer je ono o čemu one govore toliko teško da nikada ne mogu da budu dosadne - navela je Niksova.

Album je savršeno uhvatio atmosferu u životu hipi generacije, koja se nakon buđenja iz svog “ljeta ljubavi” suočila sa stvarnim životom, brojnim problemima i posljedicama burnog života prethodne decenije, kao i članovi grupe. Uz vrhunsku produkciju savršeno čistog zvuka, besprijekornu svirku grupe, nevjerovatne vokalne harmonije i dramatične emocije utkane u pjesme, album je postao bestseler obilježivši kako karijeru grupe, tako i deceniju u kojoj je nastao.

Snovi

Kolika je moć ovog albuma, govori primjer iz 2020. godine kada je nepoznati skejter Nejtan Apodaka iz Kalifornije okačio snimak kako vozi skejt, pije sok i sluša numeru “Dreams”, postavši planetarni hit na mreži “TikTok” i vrativši numeru i album ponovo na liste. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana