Škola pojanja od 3. avgusta

Aleksandra Madžar
Škola pojanja od 3. avgusta

Sremski Karlovci - Škola crkvenog pojanja “Korneliju u spomen” biće održana od 3. do 11. avgusta u Sremskim Karlovcima.

Riječ je o ljetnoj školi, koja se održava 21. put, a i ove godine rad će se odvijati u okviru dva kursa - pojanje i horsko pjevanje. Akcenat će biti na liturgijskom pjevanju, nedoumicama crkvenih dirigenata, poznavanju muzičke literature, saradnji pjevnice i hora.

Pojačku radionicu vodiće docent Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Predrag Đoković, dok će horska radionica biti povjerena dirigentu crkvenog hora “Sv. Jovan Krstitelj” iz Bačke Palanke Snežani Žujić.

- Radionice će se ove godine održati na sličnim principima kao i prethodnih godina. Pre svega moram da se upoznam sa učesnicima, jer uvek ima onih koji su tek na početku, pa program moramo prilagoditi i onima koji tek treba da uče - rekao je Đoković.

Podsjetio je da se svake godine održava završni koncert, u okviru kojeg pojačka grupa ima svoj dio, kada pjevaju numere iz prazničnog pojanja, opšteg pojanja.

- Uvek svi budemo iznenađeni koliko su radionice korisne za sve mlade ljude koji dođu željni znanja. Nema ništa lepše nego da pomognete nekome u želji da nauči nešto novo - kazao je Đoković.

Dodao je da će u večernjim časovima biti organizovana i prateća predavanja, posvećena tumačenjima liturgije, večernje službe i jutrenja.

- Svakodnevnim učešćem na bogosluženjima pjevači će novostečeno znanje i praktično primenjivati - objasnio je Đoković.

Jubilej

- Povodom 300-godišnjice Karlovačke mitropolije biće reči i o njenom mestu u našoj crkvenoj i kulturnoj istoriji, čuvanju i razvoju našeg crkvenog pojanja. Razgovaraćemo i o svim temama koje učesnici radionica budu predlagali - kazao je Predrag Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana