Simfonijski orkestar za kraj Dana Vlade S. Miloševića

Mirna Pijetlović
Simfonijski orkestar za kraj Dana Vlade S. Miloševića

BANjALUKA - Koncertom Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti u Banjaluci, koji je održan pod dirigentskog palicom Ognjena Bomoštara u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, spuštena je zavjesa na ovogodišnju manifestaciju "Dani Vlade S. Miloševića".

Tako je publika imala priliku da uživa u kompozicijama Miloševića, Rota i Griga u izvođenju Simfonijskog orkestra Akademije, uz soliste Ivu Gardinovački na oboi, Slobodana Gerića na kontrabasu, te Miljanu Brezičanin i Albinu Smajlović soprane i Anu Simanić mecosopran, koje su otpjevale četiri solo pjesme od Vlade S. Miloševića.

Pored djela poznatih kompozitora na programu je bila i svita studenta kompozicije Akademije umjetnosti Dragane Tabak, koja je pozdravljena dugim aplauzom.

- Radeći sa studentima Akademije, pripremajući se za koncert, uvidio sam da su jako sposobni i ako se budu trudili i rasli, biće dostojni zamjenici starijim kolegama - rekao je dirigent Ognjen Bomoštar.

On je istakao da je Vlado Milošević zaslužio da ga hvalimo i da se njegova djela izvode na koncertima. Napravio je, kaže, male intervencije na njegovim kompozicijama, da bi ih mogao izvoditi simfonijski orkestar.

- Koncertni program bio je baziran na Miloševićevim djelima, ali uz male moje intervencije i dorade, jer on i nema baš mnogo kompozicija za simfonijski orkestar. Takođe sam morao da orkestriram i njegove solo pjesme, koje je on pisao za klavir, ali mislim da je to publika dobro prihvatila - istakao je Bomoštar.

Da se i publici svidio jednoipočasovni koncert dokaz je dugotrajan aplauz, kojim su orkestar vratili dva puta na bis, što je bio i vrhunski završetak manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića", dostojan imena i djela velikog umjetnika.

Program

- Prezadovoljni smo ovogodišnjom manifestacijom, koja je trajala punih 18 dana, te smatram da smo napravili zaista kvalitetan program, kroz koji su se uglavnom predstavljali naši studenti. Program je bio jako raznovrstan, a ove godine smo prvi put imali reviju studentskih filmova. Nadam se da je i publika uživala - rekla je prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju Akademije umjetnosti Biljana Jašić-Radovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana