Simfonija na otvorenom

Ratomir Mijanović
Simfonija na otvorenom

Trebinje - Ansambl “Orkestar bez granica” nastupio je protekli vikend u Trebinju u pomalo jedinstvenom ambijentu na otvorenom, u samom centru grada.

Trg u Starom gradu je bio premalen da primi sve zainteresovane koji su željeli da čuju muziku članova “Orkestra bez granica”, grupe umjetnika koja je u Trebinju vježbala desetak dana.

- Ovo je bilo zaista posebno iskustvo. Ambijent u Trebinju je fantastičan, a publika je bila toliko koncentrisana da je bilo uživanje svirati na otvorenom.

Cijeli orkestar je oduševljen publikom - rekao je poslije koncerta dirigent Premil Petrović i dodao da je veoma važno što su nastupili u Republici Srpskoj.

- Ovdje smo da pokažemo da mi zajedno možemo više nego pojedinačno - rekao je on i napomenuo da koncert pokazuje ljubav i radost.

Orkestar je u Trebinju proveo sedmicu dana gdje su spremali turneju po bivšoj Jugoslaviji. Koncerte su već održali u Kotoru i Herceg Novom, a sljedeći je u Ljubljani gdje će snimiti i prvi CD.

- Ovo je jako uzbudljivo. Orkestar je nastao da razbije granice i da priđe publici svirajući na trgu vrhunsku muziku uz vrhunske muzičare sa prostora bivše Jugoslavije - rekao je Petrović ističući da je ovo prvi koncert u RS i BiH.

Orkestarski program u Trebinju činile su četiri kompozicije i to Simfonija u D-duru, br. 1 pod nazivom Klasična, poznato neoklasično djelo Sergeja Prokofjeva koje je izvedeno na početku koncerta, zatim iluminacija za orkestar Konji Svetoga Marka srpske autorke Isidore Žebeljan, potom simfonijska poema “Zigrfrid idila” njemačkog autora Riharda Vagnera i, na kraju, “Igre iz Galante” mađarskog kompozitora Zoltana Kodalja.

Orkestar, u zavisnosti  od programa, ima oko 60 muzičara, a program za sljedeću turneju će biti isti kao i u Trebinju.

Orkestar

“Orkestar bez granica” je vrlo specifičan i zamišljen kao jak regionalni orkestar sastavljen od muzičara koji sviraju u simfonijskim orkestrima u svojim zemljama.

Članovi su uglavnom profesori mada ima i mladih, ali apsolutno afirmisanih profesionalnih muzičara.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana