"Serenada za folkere" otvara koncertnu sezonu Somfonijskog orkestra RS

Ilijana Božić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Koncertna sezona Simfonijskog orkestra Republike Srpske počeće ciklusom "Serenadom za folkere" 24. oktobra, u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Dirigent Simfonijskog orkestra Dušan Urošević istakao je da predstavljaju dva ciklusa koncerata u okviru koncertne sezone.

- Prvi ciklus se zove "Serenade". Sam pojam serenada znači da je posvećena nekome, a mi ćemo ih posvetiti našoj publici koja nam je najvažnija. Prva serenada koju ćete imati priliku da čujete 24. oktobra je "Serenada za folkere" kada ćete slušati domaće kompozitore. Na prvom mestu to su Vlado Milošević, Vojin Komadina, Svetislav Božić i Stanko Šepić -rekao je Urošević.

Naglasio je da su to kompozitrori inspirisani narodnim melosom i folklorom koji su stilizovali i implementirali u umjetničku muziku.

- To je "Serenada za folkere" u prenesenom značenju i nadam se da  ime tog koncerta neće navesti publiku na pogrešno razmišljanje nego da će ih navesti da dođu i poslušaju koncert i da vidite zašto za folkere - kazao je Urošević.

Najavio je da narednog mjeseca, odnosno 20. novembra,  publiku očekuje "Serenada za osjećajne" kada će imati priliku da uživaju  djelima Mocarta, Mendelsona i Mladena Jankovića našeg domaćeg kompozitora iz Banjaluke.

- Tada će nam gost biti solista Iva Stilinović Garinonovački poznata oboistkinje iz Srbije, iz Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu - naveo je Urošević.

Naglasio je drugi ciklus koncerata čine koncerti koji se odnose na kamernu muziku, te da taj ciklus nosi naziv "Introdukcije".

- Takav naziv smo odabrali jer to i jeste uvođenje banjalučke publike u novu umetničku scenu u gradu, ali i uvođenje naših zaposlenih da se lično kroz kamernu muziku predstave publici - objasnio je on.

Dodao je da publiku do kraja godine očekuje i premijera opere "Karmen".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana