Sastav „Polis” spremio reizdanje albuma „Synchronicity”: Raskošna proslava trijumfa rok policije

Branislav Predojević
Foto: Agencije

LONDON - Legendarna britanska rok grupa „Polis” izdaće 26. jula ogroman boks-set od šest CD diskova i četiri vinilne ploče u čast njihovog posljednjeg albuma „Synchronicity” iz 1983. godine.

Originalni album objavljen je 17. juna 1983. i bio je to peti i finalni studijski projekat za grupu, postavši ujedno i najveći uspjeh u karijeri, zadržavši se na prvom mjestu američke top-liste 17. nedjelja, uz osam miliona prodatih primjeraka samo u SAD. 

Osvojio je „Gremi” za rok grupu i uključivao je četiri Top 20 singla: „King of Pain”, „Synchronicity II”, „Wrapped Around Your Finger” i „Every Breath You Take”, koji je bio hit broj 1 osam sedmica i osvojio „Gremi” za rok pjesmu godine.

Album u produkciji Hju Pedžama bio je jednoglasno ocijenjen od strane kritičara kao remek-djelo, uz brojne pohvale usredsređene na njegovo autentično spajanje različitih žanrova i zvučno eksperimentisanje. Zvučno, album je odmakao od rege obrazaca karakterističnih za prva četiri albuma, uz dosta ogoljeniji i jednostavniji zvuk te zanimljivu upotrebu sintisajzera i elementa „vorld mjuzik” uticaja. 

Naslov albuma inspirisan je knjigom Artura Kestlera „The Roots Of Coindence”. Frontmen Sting je bio strastveni čitalac Kestlera, a takođe je i prethodni studijski album „Ghost In The Machine” (1981), imenovao prema jednom od njegovih djela.

Ova raskošna kolekcija izlazi u ograničenom izdanju i sadrži 84 numere od čega, čak 55 ranije neobjavljenih pjesama, uključujući Stingove originalne demo snimke za album. Boks-set takođe uključuje nove intervjue i bilješke, rijetke arhivske memorabilije i neviđene fotografije. 

Set je sastavljen u protekle tri godine uz pomoć pjevača i basiste Stinga, gitariste Endija Samersa i bubnjara Stjuarta Koplenda, koji su nakon dugo vremena učestvovali zajedno u pripremi nekog „Polis” materijala. 

Paket uključuje remasterisani originalni album zajedno sa „Murder by Numbers”, pjesmom koja je originalno predstavljena kao bonus pjesma na kasetama i CD verzijama i disk posvećen B-stranama i bonus pjesmama. 

Dva druga diska sadrže ranije neobjavljene alternativne verzije i demo verzije svake pjesme, kao i druge nekorištene pjesme iz tog perioda. Posljednja dva CD-a sadrže 19 snimaka uživo sa koncerta u septembru 1983. u Oklandu

OMOT

Originalni omot osmislili su Džef Ajerof i Norman Mur i sastojao se od serije fotografija prekrivenih prozirnim horizontalnim prugama plave, crvene i žute boje. 

Album je bio dostupan u 36 varijanti, sa različitim rasporedom pruga u boji i različitim fotografijama članova benda, koje je napravio Djuan Majkl. U najobičnijoj verziji Sting čita kopiju knjige „Sinhronicitet” Karla Junga na prednjoj korici zajedno sa postavljenom negativnom slikom stvarnog teksta hipoteze sinhroniciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana