Sastav „Koldplej” ima najveću rok turneju u istoriji

Branislav Predojević
Sastav „Koldplej” ima najveću rok turneju u istoriji

LONDON - Svjetska turneja „Music Of The Spheres” britanskog sastava „Koldplej” službeno je potvrđena kao turneja sa najvećom zaradom u istoriji rok muzike.

Prema novim podacima, aktuelna turneja britanskog benda službeno je nadmašila koncertne velikane poput „Rolingstonsa”, „U2” i Eltona Džona, postavljajući novi globalni rekord.

Naime, počasni kućni bend festivala „Glastonburi” ove je sedmice sa trona skinuo prethodnog lidera Eltona Džona, čija je masivna, višegodišnja oproštajna turneja „Farewell Yellow Brick Road” zaradila 939,1 milion dolara. 

Taj impresivni broj je sada pomračen zbog trenutne  svjetske turneje „Koldpleja” koja je do sada zaradila impresivnih 944,7 miliona dolara.
Prema novim podacima koje je predstavio magazin „Bilbord”, bend bi trebalo još više da skoči u vođstvo s obzirom na to da je svjetska turneja „Music Of The Spheres” daleko od kraja, sa još milion prodatih karata koje potencijalno tek treba izbrojati. 

Da bude zanimljivije,  „Koldplej” ima 21 zakazan nastup, pola u Evropi i pola u Okeaniji. Na osnovu njihovog ovogodišnjeg iskustva, preostali datumi bi mogli dodati još milion karata ukupnoj turneji, što bi se na kraju približilo broju od 10 miliona karata i iznocu od milijardu dolara zarade, što je rekord bez presedana. 

Ostatak od deset najvećih rok turneja svih vremena zaokružuju Rodžer Voters, „AC/DC” i „Red hot čili pepers”, dok su „Koldplej” i „Rolingstonsi” jedini bendovi koji su bili dva puta na listi deset najboljih. 

Sastav „Koldplej” je imao svoj sedmi nastup na festivalu „Glastonberi” prošlog juna kao dio njihove trenutne turneje, koja je započela 2022. godine i podržava album „Music Of The Spheres ” iz 2021. i njegov nastavak, ovogodišnji „Moon Music”, koji bi trebalo da bude objavljen 4. oktobra.

Novi album ima 10 pjesama i za njegovo objavljivanje bend je potpisao ugovor sa kompanijom „Farlafone” težak 35 miliona funti, a tematski se naslanja na svog prethodnika. Spot za prvi singl sa dolazećeg albuma „Feels Like I'm Falling in Love” snimljen je u Atini uz budžet od tri miliona evra, što ga je rangiralo među najskuplje muzičke spotove svih vremena, dok drugi singl „We Pray” sutra ima svjetsku premijeru.

TOP 10 turneja 

1. „Koldplej” - 944,7 miliona dolara
2. Elton Džon - 939,1 miliona dolara
3. „U2” - 736,4 miliona dolara
4. „Gans en Rouzes” - 584,2 miliona dolara
5. „Rolingstonsi” - 558 miliona dolara
6.  „Rolingstonsi” - 546,5 miliona dolara
7. „Koldplej” - 523,3 miliona dolara
8. Rodžer Voters - 459,2 miliona dolara
9. „AC/DC” - 441,6 miliona dolara
10. „Red hot čili pepers” - 390,8 miliona dolara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana