Šarolik program koncerta gudačkog orkestra “Ban Svetislav Tisa Milosavljević”: Od Griga do Erića

Milanka Mitrić
Foto: B.Brezo

BANjALUKA - Kamerni gudački orkestar “Ban Svetislav Tisa Milosavljević” na svojim nastupima u Banskom dvoru već nekoliko puta priredio je večeri bogate muzikom različitih kompozitora.

U tom duhu nastavljaju i dalje, te će na nastupu koji će biti održan u utorak u koncertnoj dvorani u 20 časova, svojim šarolikim repertoarom publici prirediti veče ispunjeno duhom muzike iz različitih vremena.

- Ansambl je za ovaj koncert pripremio djela kompozitora poznog romantizma, postromantizma i 20. vijeka  (E. Grig, J. Suk, S. Barber) kao i djelo savremenog domaćeg kompozitora Zorana Erića “Cartoon” - saopšteno je iz Banskog dvora.

Kao gost na ovom koncertu orkestru će se pridružiti koncert-majstor Jelena Dimitrijević, članica Beogradske filharmonije u kojoj radi od 2005. godine. Stalni je član orkestara “Camerata Academica”, Narodnog pozorišta Beograd, SNP iz Novog Sada, “Vojvođanskih simfoničara”, “Gradilišta”, kao i gostujući koncert-majstor Banjalučke filharmonije i Niškog simfonijskog orkestra (Nimus) kao i član “Stavanger symphony orchestra” iz Norveške. Kao članica kamernog ansambla “Žebeljan” daje doprinos prezentaciji djela i stvaralaštva kompozitorke Isidore Žebeljan. Nastupa sa brojnim orkestrima i ansamblima širom svijeta.

- Kao član Beogradske filharmonije imala je priliku da sarađuje sa najprestižnijim solistima i dirigentima današnjice. Mentor je Filhademije (orkestarske akademije Beogradske filharmonije) gdje aktivno učestvuje u edukaciji mladih budućih orkestarskih svirača - saopšteno je iz Banskog dvora o ovoj gostujućoj umjetnici.

Orkestar “Ban Svetislav Tisa Milosavljević” osnovan je 8. novembra 2020. godine, kada su održali prvi koncert.

- Ansambl čine akademski muzičari sa bogatim orkestarskim iskustvom, a osnovan je sa namjerom da prema uzoru na brojne kulturne centre regiona i naš grad dobije profesionalni gudački orkestar koji će pored uobičajenog svjetskog repertoara aktivno promovisati i domaće kompozitore - navode iz Banskog dvora.

Članovi orkestra su Milana Smiljanić (prva violina), Jovana Jovanović, (prva violina), Marko Ružić (prva violina), Tijana Mijatović, (prva violina), Nataša Grujinović (druga violina), Lidija Bojinović (druga violina), Renata Medinac-Kaurin (druga violina), Andrea Vulić (druga violina), Anastasija Marić (druga violina), Srna Majar (viola), Mirjana Kremenović (viola), Ozren Četković (violončelo), Igor Babić (violončelo) i Marko Kovačić (kontrabas).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana