Sačuvajmo svoje muzičko blago

Sanja Jokić
Sačuvajmo svoje muzičko blago

Naše muzičko blago treba da sačuvamo onakvim kakvo jeste, u svom izvornom obliku, a na tome će i dalje raditi i Etno-grupa "Iva" iz Doboja.

Rekao je to "Glasu Srpske" idejni tvorac i umjetnički rukovodilac "Ive" Saša Pavlović. Naglašava da grupa, poznata po obradama tradicionalnih pjesama "Zelen oraj", "Vrbica", "Zaspo Janko", "Preleteše ptice", "Dobro došao Hriste"... priprema novi album kojim ide korak dalje od autohtonog izvođenja i očuvanja tradicionalne srpske duhovne muzike.

- Publici obećavamo nešto potpuno avangardnije od onoga što smo do sada radili. Uprkos tome, ne želimo da se odreknemo ni reprodukcija starih dobro poznatih pesama jer je to jedan od načina da sačuvamo naše bogato muzičko nasleđe - kazao je Pavlović.

Prema njegovom mišljenju, najveća odgovornost za čuvanje autentičnog narodnog zvuka leži na etno-muzikolozima, kulturno-umjetničkim društvima, pjevačkim društvima...

- U poslednje vreme istražujem zapise proslavljenog Banjalučanina Vlade Miloševića, kojih ima više od 2.000, kako bi ih revitalizovao i približio današnjoj publici - naglasio je Pavlović i dodao da se za ovaj muzički pravac opredijelio kada je shvatio ljepotu i čistotu muzike i nasljeđa kojeg se stalno odričemo.

Napominje da se "Iva" osim izvornim narodnim muzičkim stvaralaštvom, bavi i očuvanjem srpskih duhovnih liturgijskih i paraliturgijskih pjesama.

- Kao pravoslavac, kao neko ko je pevao u crkvenim horovima po Srbiji i oseća ogromnu ljubav prema veri potpuno spontano sam počeo da se bavim liturgijskim i paraliturgijskim pesmama po kojima je naš narod nadaleko čuven - veli Pavlović.

Sa radom ovog sve popularnijeg etno-sastava upoznata je i publika van granica Srpske, a do sada su imali priliku da gostuju u Sloveniji, Srbiji, Poljskoj...

- Oni koji nas prvi put čuju iznenade se kad se uvere da ne izvodimo samo izvorne pesme nego da tu ima i numera u modernijem muzičkom ruhu - rekao je Pavlović.

Naglasio je da su za Vaskrs lani gostovali u Sloveniji dok se trenutno pripremaju za veliki koncert u Doboju.

- Planiramo da pokrenemo novi festival u Doboju koji će se zvati "Etno fjužn prelo" koji će sigurno okupiti brojne poklonike ovog egzotičnog zvuka. U planu je i koncert u Banjaluci u saradnji sa banjalučkim bendom "Sopot" - istakao je Pavlović.

Osnivanje

Etno-grupa "Iva" osnovana je 2003. godine u Doboju kao samostalni vokalni ansambl. Ime je dobila po ljekovitoj travi ivi koja raste na obližnjoj planini Ozren. Grupa trenutno ima 11 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana