Ruska muzika na Mokroj Gori

Mirna Pijetlović
Ruska muzika na Mokroj Gori

Mokra Gora - Festival klasične i savremene muzike "Boljšoj", koji je u organizaciji Emira Kusturice posvećen mladim muzičarima, održan je proteklog vikenda u ambijentu Drvengrada na Mokroj Gori.

Češki simfonijski orkestar imao je čast da otvori festival, na kojem je nastupilo više od 150 muzičara, učenika muzičkih škola i akademija iz Srbije i Republike Srpske.

Iako su poštovaoci lika i djela režisera Emira Kusturice navikli da u Drvengrad dolaze u zimu, kada se organizuje filmski i muzički festival "Kustendorf", od ove pa sljedećih godina kraj ljeta biće posvećen muzici.

Međutim, da film mora da bude prisutan na događaju koji organizuje Kusturica, nema sumnje. Tako je glavna zvijezda prve večeri festivala bila Monika Beluči, koja je na dan prekinula snimanje u Republici Srpskoj kako bi došla na festival.

- U ovom selu sam već bila, ali uvijek je posebno zadovoljstvo doći. Ovo je magično mjesto okruženo ovom predivnom prirodom - rekla je Monika Beluči. 

Ideja ovog festivala je da omogući mladim ljudima da se upoznaju sa iskusnim muzičarima, ali i da im da šansu da se takmiče sa svojim vršnjacima, a cilj je da se klasična muzika približi mlađoj generaciji. 

- Kao što postoji razlika u popularnoj muzici, tako i u klasičnoj muzici postoji nešto što je uzbudljivo i nešto što je neuzbudljivo i nezanimljivo. Vrlo često mladi ljudi odbijaju da uživaju u toj muzici jer im se servira nešto što nema to uzbuđenje - istakao je Kusturica. 

On je rekao da postoje velike prijateljske veze Srbije i Rusije i kulturni dodir koji nije dovoljno gajen i sada je prilika da se to promijeni. 

Kusturica kaže da se na ovome ne zaustavlja jer planira da svako godišnje doba na Mokroj Gori bude obilježeno jednim festivalom. Pored filma i muzike, i pozorište i folklor, kako kaže, zaslužuju svoj festival. To planira za budućnost.

Bogat program

U sklopu bogatog programa festivala nastupio je i "No smoking orchestra" sa češkim Nacionalnim simfonijskim orkestrom, koji su zajedno izveli operu "Dom za vješanje". Između ostalih, festival je svojim nastupom uveličao i ruski pijanista Jurij Rozum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana