Rok grupa Riblja čorba juče proslavila 46 rođendan

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Rok grupa Riblja čorba, koju predvodi pjesnik i pjevač Bora Đorđević, juče je proslavila rođendan, na šta je podsjetila na svom fejsbuku objavom da je osnovana 15. avgusta 1978. godine.

Na zvaničnom sajtu Riblje čorbe je navedeno da je tada „u beogradskoj kafani 'Šumatovac' održan prvi radni sastanak Đorđevića i njegovog starog poznanika (basiste) Miše Aleksića (1953-2020)“, u prisustvu gitariste Rajka Kojića (1956-1997).

„Nekome sa strane ovaj sastanak mogao je da izgleda kao desetine drugih u kafani u kojoj su se skupljali beogradski muzičari toga doba“, podsetio je u tekstu na sajtu benda bubnjar Miroslav Vicko Milatović.

Prema njegovim riječima, to je bila „svojevrsna berza za zapošljavanje - muzičari su se tražili i nudili za razne tezge, projekte, ozbiljne i manje ozbiljne poslove, tu su se prodavali instrumenti, pjesme i tekstovi.“

Kako je navedeno, dogovoreno je da će se Đorđević priključiti dotadašnjoj grupi S.O.S, u kojoj su bili Aleksić, Kojić i Milatović, ali se još nije znalo ime novog benda, za koji su predlozi bili Bora i ratnici, Popokatepetl i Riblja čorba.

„Verovatno na bazi kredita iz minulog rada, Zoran Predić, tadašnji urednik Radio TV Revije, objavljuje naš poster (1. septembra) i krsti ga Ribljom čorbom. Tako nam je skratio muke oko izbora imena. Kupili smo ceo tiraž TV Revije i koristili poster kao plakat za svirke“, naveo je Milatović.

Đorđević, Aleksić, Kojić i Milatović su objavili 7. decembra 1978. godine prvi singl Riblje čorbe „Lutka sa naslovne strane“ i „On i njegov BMW“, na čijem omotu se pojavljuje prvi put i prepoznatljiv logo benda kog je uradio ilustrator Jugoslav Vlahović.

Početkom 1979. godine u Riblju čorbu dolazi kao srednjoškolac ritam gitarista Momčilo Bajagić Bajaga, a narednih godina sastav je objavio izuzetno tiražne albume poput „Pokvarena mašta i prljave strasti“ (1981), „Mrtva priroda“ (1981), „U ime naroda“ (1982) i druge.

Riblja čorba je zabilježila niz izuzetno slušanih pjesama, stigavši u vrh popularnosti u Jugoslaviji, zahvaljujući pesmama poput „Dva dinara druže“, „Ostani đubre do kraja“, „Volim, volim, volim žene“, „Pekar, lekar, apotekar“, „Dobro jutro“ i „Kad hodaš“.

Nakon odlaska Bajagića i Kojića, u bend dolaze gitaristi Vidoja Džindžer Božinović i Nikola Čuturilo za album „istina“ (1985), na kome je čuvena pjesma „Pogledaj dom svoj anđele“, jedna od zaštitnih znakova Riblje čorbe.

Predvođena Đorđevićem, Riblja čorba je narednih decenija nastavila da redovno objavljuje albume, uz povremene promene postave, snimivši hitove kakvi su „Amsterdam“, „Kada padne noć“, „Napolju“, „Jedino moje“ i brojne druge.

Poslednji album Riblje čorbe bio je „Da tebe nije“ (2019), dok je bend još 2022. godine najavljivao novo izdanje radnog naziva „Dance Macabre“, koje se međutim do sada nije objavljeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana