Rječnici koji ostavljaju bez riječi

Nikola Lugić
Rječnici koji ostavljaju bez riječi

Najinovativniji vokal svijeta i renomirani dirigent Bobi Mekferin poslije osam godina obradovao je obožavaoce širom svijeta svojim novim albumom "VOCAbuLarieS".

Album je u prodaji od 6. aprila i na njemu se nalazi sedam pjesama, a slavi Bobijevu ljubav prema svim muzičkim žanrovima, od klasične muzike preko džeza do moderne R&B muzike. Ako je njegov najveći svjetski hit "Don't Worry Be Happy " sve što znate o ovom umjetniku, sjedite, poslušajte "Rječnike" i spremite se na iznenađenje.

Neke od prvih kritika pokazuju da Bobi Mekferin, inače desetostruki dobitnik prestižne muzičke nagrade "Gremi", ni ovaj put ne planira ostaviti publiku ravnodušnom. Najpoznatiji svjetski muzički kritičari Mekferinov "VOCAbuLarieS" svrstavaju u najbolje i najambicioznije projekte, naglašavajući da je to muzika budućnosti i dodajući teško izmamljive komplimente muzičkih kritičara: toliko dobar da vam srce staje, najbolji na svijetu, remek-djelo, delikatno...

Ono što ovaj album čini jednim od najinovativnijih je činjenica da je studiozno urađen, pa liči na Mocartovu simfoniju ili na albume Stenli Dena. Komplikovano ukomponovan veliki broj različitih stilskih elemenata, koje je jako teško izvesti, uslovljavaju da "VOCAbuLarieS" bude potpuno različit od bilo kog albuma ikad snimljenog. Ipak, muzika je urađena veselo i jednostavno, pa se čini kao da doziva slušaoca, a čudnovati Bobijev supersonični glas stvara osjećaj kao da ste prvi put čuli muziku.

Kroz decenije rada i stvaralaštva Bobi je dokazao da njegove glasovne mogućnosti ne poznaju granice, te da je podjednako spreman za džez, pop, klasične postavke, kao i za pop-rok izvođenja i raznorazne improvizacije. Skakanje sa oktave na oktavu njegov je prepoznatljivi stil koji u kombinaciji sa ritmičkim smjenama od falseta do dubokog basa zvuči kao posao najmanje dva ili tri pjevača istovremeno. Svaki ritam uspijevao bi da izvede samo uz pomoć svog glasa i ritmičkim pokretima tijela, pokazujući svima šta je sve moguće uraditi sa samo jednim glasom i jednim tijelom. Svojim inspirativnim kreacijama postavio je granice toliko visoko da cijele legije pjevača još uvijek istražuju mogućnosti kojih smo postali svjesni preko ovog vokalnog virtuoza.

Bobi Mekferin rođen je 11. marta 1950. godine na Menhetnu u Njujorku. Još sa 15 godina svirao je orgulje sa raznim bendovima, a već kao maturant osnovao je džez kvintet pod nazivom "The Bobby Mack Jazz Quintet". Studirao je na muzičkom koledžu Seritos u Južnoj Kaliforniji koji je u to vrijeme imao jedan od najboljih orkestara u zemlji. Primarno je bio pijanista i ideja o pjevanju mu se javila tek kada je imao 27 godina. Čim je odlučio da postane pjevač počeo je da radi, te istog dana nazvao nekoliko hotela. Odmah ga je pozvao menadžer svjetski poznatog hotela "Hilton" i samo 30 dana kasnije imao je svoj prvi nastup kao pjevač. Bobi Mekferin izdao je čak 19 albuma kao solo izvođač ili lider benda, a učestvovao je i u 23 projekta.

Svi koji su imali sreće da poslušaju "VOCAbuLarieS" slažu se da će ovim albumom skrenuti pažnju raznolikoj muzičkoj publici. Samom Mekferinu nikada i nije bio cilj da se previše eksponira u javnosti, te je uvijek radio ono što je njemu najviše prijalo.

"Don't Worry Be Happy "

Najpoznatija pjesma Bobija Mekferina, koja ga je 1988. godine gurnula u sam vrh svjetske muzičke scene, bila je prva kapelna pjesma u istoriji koja je stigla na prvo mjesto prestižne Bilbordove top 100 liste.

"Instrumenti" u ovoj pjesmi su u potpunosti glasovni dijelovi i Bobijeve vokalne improvizacije, pa tako nije korišćen nijedan "pravi" instrument i svi glasovi pripadaju Mekferinu.

 


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana