Ričard Rajt, ikona rok kulture

D. Ta.
Ričard Rajt, ikona rok kulture

Nedavno preminuli klavijaturista grupe "Pink Flodžd" i ikona rok kulture Ričard Rajt, je zajedno sa Rodžerom Votersom i Dejvidom Gilmurom učestvovao u stvaranju najkompletnije muzike koja je napravljena u drugoj polovini dvadesetog vijeka.

Način na koji su "Pink Floyd " svirali sedamdesetih godina se smatrao futurističkim i progresivnim pristupom rok muzici, a danas se sa sigurnošću može reći da je njihova muzika još neistraženo područje koje će se u budućnosti proučavati u muzičkim školama.

Rajt je svojim načinom sviranja klavira, klavijatura i orgulja, stvorio unikatan zvuk, koji je muzici legendarnih "Flojdova", davao snagu simfonije, posebno na albumima "Dark side of the moon ", "The Animals " i "The Wall ".

Koliko je bio važan član ovog sastava potvrđuju i riječi Dejvida Gilmura, koji je nakon Rajtove smrti izjavio:

- Po meni, najveći "Pink Floyd " momenti su oni u kojima je on u punom zamahu. Naš harmonični odnos ne mogu da opišem riječima, mi smo to radili muzikom.

Nakon Rajtove smrti teško da će "Pink Floyd " ikada više zasvirati zajedno, a ako to i učine snaga i emocije ove muzike više nikada neće biti ista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana