Reper Smoke Mardeljano objavio novi album “Neka teče”: Beogradska ulica uzvraća udarac

Branislav Predojević
Reper Smoke Mardeljano objavio novi album “Neka teče”: Beogradska ulica uzvraća udarac

BEOGRAD - Kultni heroj srpske i regionalne hip-hop scene Smoke Mardeljano objavio je novi studijski album pod nazivom “Neka teče” na kojem se nalaze ukupno 22 nove pjesme.

Album predstavlja širenje Mardeljanove rep reputacije dalje od balkanskih granica, a kao prvi singl izašla je numera “Ulična svetla”, u produkciji di-džeja Gocea, u kojoj gostuje Kul Dži Rep, hip-hop legenda Istočne obale i njujorškog bumbep zvuka devedesetih, koji je odao priznanje Smokeu u privatnoj prepisci.

- Uzvraćam poštovanje, Smoke, i baš mi je drago da ti je moćan vers… Pokušao sam da te ispratim, jer si bio na djelu sa flovom poput tasmanijskog đavola, i cijepao to na komade, a ja sam samo došao sa metlom da za tobom pokupim dijelove i da ih dokrajčim - napisao je Dži Rep.

Poznat po svom brutalnom uličnom stilu repovanja i odanosti izvornoj školi hip-hopa, Smoke je novi album “Neka teče” proglasio svojim albumom života uz riječi “Istrajnost braćo i sestre! Ovo je za sve nas koji živimo kulturu. Neka teče”.

Novi materijal snimljen je uz podršku mnogih repera i bitmejkera sa kojima je Smoke sarađivao i ranije, uključujući velika imena regionalne scene poput Đusa, Ajsa Nigrutina, benda “Hu si” i drugih.

Sam Mardeljano je dijete beogradskog asfalta, a pravo ime mu je Miloš Stojanović. Kao tinejdžer odrastao je u dijelu Voždovca pod nazivom Vijetnam, a bio je u kruševačkom popravnom domu. Tamo je nosio broj 9625, naučio pekarski i alatničarski zanat i počeo ozbiljno da se bavi repom, u improvizovanom studiju, nazvanom “Gluva soba”. Stefan Petrović i Petar Veselinović su 2016. godine snimili film o njegovom radu, pod nazivom “Ja repujem - Smoke Mardeljano”. Danas je jedan od najpopularnijih repera na Balkanu i do sada je objavio jedan EP i četiri albuma “Znaš me znam te” (2015), “Ja repujem” (2017), “To je rep” (2019) i album u saradnji sa Ajsom Nigrutinom “Kad goveda utihnu” (2022).

Sarađivao je sa brojnim rep muzičarima u regionu, prije svega sa Sijamom i Prti Be Geom, Timbetom, Bvanom, Strukom, Trilijanom i drugima. Držao je koncerte širom bivše Jugoslavije. Član je hip-hop grupe “Mrak Klan” zajedno sa Povlom, Kižom i Džibonijem.

Vinil

Album će osim na digitalnim platformama, prema Smokeovom komentaru, takođe biti dostupan na duplom vinilu.

Pratiće ga i koncertna promocija u zagrebačkom klubu “Boogaloo”, 6. maja, kao i u “Zapa Bazi” 13. maja, u Beogradu. Sjajan omot albuma odradio je ilustrator Rastko Gavrilović, koji nije krio oduševljenje prilikom da sarađuje sa legendom domaće rep scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana