R.E.M. se raspao poslije tri decenije VIDEO

Glas Srpske
R.E.M. se raspao poslije tri decenije VIDEO

Članovi američke grupe R.E.M, koju mnogi smatraju jednim od najznačajnijih rok sastava na svijetu, saopštili su da se rastaju poslije 31 godine uspješne karijere.

Bend koji je uspio da popularizuje nezavisni, tzv. indi (skraćeno od engleske riječi "independent") muzički pravac, objavio je u srijedu uveče na svom veb sajtu da se njegovi članovi, koji su prijatelji iz djetinjstva, rastaju uz "snažan osjećaj zahvalnosti, ispunjenosti i divljenja pred svim što su postigli".

- Kao dugogodišnji prijatelji i saradnici, odlučili smo da stavimo tačku i ostavimo R.E.M. istoriji. Odlazimo sa osjećajem velike zahvalnosti, sa osjećajem da smo nešto uspjeli da "zaokružimo", i sa zaprepašćenjem svim onim što smo uspjeli da ostvarimo. Svakome od vas koga je naša muzika ikada uspjela da dirne - najdublje hvala što ste nas slušali. R.E.M. - piše na zvaničnom sajtu benda.

R.E.M. je nastao u gradu Atini, u saveznoj američkoj državi Džordžija 1980. godine. Svjetsku slavu stekao je 1990-ih godina albumima "Out of time", "Automatic for the people" i "Monster", a njihov hit "Everybody hurst", čiji je tekst apel tinejdžerima koji su na ivici samoubistva, postao je himna mnogih generacija.

R.E.M. je izdao ukupno 15 albuma, od kojih su mnogi dospjeli u sam vrh svjetskih top-lista, a u svojoj dugogodišnjoj karijeri učestvovao je u brojnim kampanjama za zaštitu životne sredine, ljudskih prava i poboljšanje položaja žena. Grupa je izdala 60 singlova i ima preko 80 miliona prodatih albuma širom svijeta.

Posljednji album "Accelerate" izašao je 31. marta 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana