R.E.M. - Rekonstrukcija basni

Nikola Lugić
R.E.M. - Rekonstrukcija basni

Američki rok bend "R.E.M." objaviće u julu novo izdanje svog trećeg studijskog albuma "Fables of the Reconstrucion" iz 1985. godine. Album će se sastojati od dvostrukog diska na kojem će biti i neobjavljena pjesma iz tog perioda, a grupa će na taj način proslaviti 25 godina od izdavanja albuma koji je predstavljao prekretnicu u karijeri ovog svjetski popularnog benda.

Na albumu "Fables of the Reconstrucion (25th Anniversary Edition)", koji će biti pušten u prodaju 13. jula, naći će se poboljšana verzija originalnog albuma, te disk sa 14 starih snimaka pjesama. Album će biti objavljen na dvostrukom kompakt-disku, kao LP na vinilu i u digitalnom formatu.

"Fables of the Reconstrucion" snimane su zimi 1985. godine u glavnom gradu Engleske, Londonu. Glavni producent bio je Džo Bojd koji je učinio da "basne" zaista budu rekonstruisane, te je "R.E.M." počeo da zvuči drugačije. Bio je to početak pripovjedačke faze u istoriji ovog benda, a pjesme su uvijek imale određenu pozadinu i poruku.

- Ovo nam je omiljeni album i veoma sam ponosan kako čudno zvuči. Niko osim "R.E.M." ne bi mogao da napravi ovakav album. Trebalo je ukrstiti naše četiri uvrnute ličnosti i legendarnog Džo Bojda da se napravi album tako karakteran i pun vibracija - napisao je gitarista Piter Bak na albumu.

"Rekonstruisane basne" nisu ravnodušnim ostavile ni publiku, a ni kritičare, pa ne čudi što se i danas smatra klasikom među alternativnim rok albumima.

Muzički stil koji prati ovaj bend je zagonetni folk-rok-baladski zvuk srednjeg tempa, a svi tekstovi se pripisuju cijelom bendu iako je, kako je i sam Bak jednom rekao, pretežno jedan član benda zadužen za većinu tekstova. Kasnije je otkrio o kom članu je riječ i kako funkcioniše nastanak tekstova u grupi.

- Svaki član ima jednako pravo glasa u procesu pisanja pjesama. Ipak, Majkl Stajp kao glavni tekstopisac i vodeći vokal benda rijetko može biti uvjeren da slijedi ideju koja se njemu ne sviđa - objasnio je demokratiju benda "R.E.M."  Bak.

Među članovima benda uvijek su bile podijeljene dužnosti koje su pratile proces nastanka pjesme: Stajp bi pisao tekstove i smišljao melodije, Bak bi usmjeravao bend ka novim muzičkim pravcima, dok bi bubnjar Bil Beri i basista Majkl Mil fino podešavali kompozicije zbog njihovog većeg muzičkog iskustva.

Zaostavština grupe "R.E.M." je ogromna pa se smatraju ključnim bendom u stvaranju i razvijanju alternativnog rok žanra. Ranih osamdesetih alternativni rok benda "R.E.M." stajao je u kontrastu sa novim talasom i kasnim pank žanrovima koji su mu prethodili. Njihov brzi proboj na svjetskoj muzičkoj sceni služio je kao inspiracija za druge bendove. Inspiracija su bili i bendu pokojnog Kurta Kobejna "Nirvani", a sam Kobejn je jednom rekao:

- Ne znam kako oni uspijevaju to što rade. Bože, pa oni su najveći! Suočili su se sa svojim uspjehom kao svetitelji i nastavili da stvaraju dobru muziku.

Baš zbog toga što nikada nisu podbacili, ovaj emotivni američki rok bend je 2007. godine uvršten u "Rock and Roll Hall of Fame".

Majkl Stajp

Pjevač grupe "R.E.M." Majkl Stajp, koji je uglavnom izbjegavao pitanja o seksualnosti, priznao je u martu 2008. godine da je homoseksualac.

- Sa bendom, prijateljima i porodicom, a naročito sa ljudima sa kojima sam spavao, uvijek sam bio iskren. Mislio sam da je to očigledno, ali nikada nisam imao želju da kažem: To je moj momak. Sada sam to priznao, jer sam shvatio da postojanje pozitivnih modela koji su javne ličnosti i otvorene u pogledu svoje seksualnosti pomaže mladim žudima - izjavio je Stajp za američki muzički magazin "Spin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana